Dat meldt het CBS in het rapport over internationale goederenstromen in 2021.

Vanuit de Verenigde Staten werd in 2021 voor 42 miljard kilo aan goederen ingevoerd in Nederland, goed voor een waarde van 164 miljard euro. Met die cijfers is de VS de grootste groeier in het overzicht van de internationale goederenstormen. Ten opzichte van 2007 is de stroom vanuit de VS naar Nederland verdubbeld. Vanuit het land worden voornamelijk bulkgoederen zoals olie, steenkool en bruinkool geïmporteerd.

Ook de goederenstroom vanuit de landengroep China, Taiwan en Mongolië groeide fors. Hiervandaan importeert Nederland hoofdzakelijk machines en elektronica. De goederenstroom vanuit deze hoek heeft volgens de cijferaars van het CBS een gewicht van 29 miljard kilogram en een waarde van 164 miljard euro. Hierbij geldt dat sinds 2007 de aanvoerwaarde is verdubbeld en het gewicht met meer dan 50% is gestegen.

Onbewerkt doorgevoerd

Het CBS rapporteert jaarlijks over de internationale goederenstromen. De meest recente uitgave betreft de cijfers over 2021. In totaal kwam er dat jaar voor 631 miljard kilo aan goederen Nederland binnen. Dat is 6% meer dan in 2020 (het eerste coronajaar) en vrijwel gelijk aan de stroom van 2019 (vóór de coronacrisis). In 2021 was de gezamenlijke waarde van de stromen 940 miljard euro, wat 17% meer is dan in 2020.

De meeste aangevoerde goederen worden vanuit weer doorgevoerd naar het buitenland. Ongeveer twee derde van het gewicht verliet Nederland onbewerkt. Bijna 30% is doorgevoerd naar Duitsland en ruim 15% naar België en Luxemburg. De afvoer binnen de EU was meer dan tien keer zo groot als naar het Verenigd Koninkrijk.

Fossiele brandstoffen

Een groot deel van de aanvoer in 2021 bestond uit fossiele brandstoffen zoals ruwe aardolie, aardolieproducten, kolen, aardgas en cokes. Dit vormt meer dan 40% van het aangevoerde gewicht. Landbouw- en voedingsproducten vormen gezamenlijk 17%.

Wanneer naar het gewicht van de goederen wordt gekeken, was Rusland met een aandeel van 14% de grootste leverancier in 2021. Let wel: de cijfers over 2022 zullen er anders uitzien vanwege de nu geldende sancties. Duitsland staat met 11% op een tweede plaats. Daarna volgen België en Luxembourg (samen 7,4%) en de VS (6,7%).

Wanneer naar de waarde van de goederenstroom wordt gekeken is de landengroep China, Taiwan en Mongolië in 2021 koploper met een aandeel van 17% (wat staat voor 164 miljard euro) van de totale waarde (940 miljard euro). Duitsland staat in dit lijstje ook op de tweede plaats, gevolgd door een groep EU-landen in Oost-Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement