Topman Rik Pek schrijft het winstherstel vooral toe aan het ’turnaround plan’, dat vanaf 2021 heeft geïmplementeerd. ‘Ik ben er trots op dat dit duidelijk zichtbaar is in de resultaten van 2022’, zegt hij in een toelichting op de cijfers.

Het resultaat uit operationele activiteiten (ebitda) verdrievoudigde van 1,8 miljoen euro in 2021 naar iets meer dan 6 miljoen in 2022. Ook de schuldpositie verbeterde door de verkoop van niet-strategische activa (de verkoop van de VLS-activiteiten in Antwerpen), aldus Broekman. Daarnaast had het bedrijf alle herstructureringskosten en afboekingen op eerdere investeringen al in het boekjaar 2021 genomen.

Expeditie

De divisie Forwarding & Shipping presteerde volgens de directie ‘consistent goed ondanks een turbulente wereldmarkt’. Met een vergelijkbare omzet als in 2021 werd naar eigen zeggen ‘een betere marge’ behaald. Vooral de activiteiten in India en Polen droegen ‘in belangrijke mate’ bij aan het resultaat. Dalende wereldwijde handelsvolumes en containervrachttarieven zullen de resultaten bij deze divisie in 2023 waarschijnlijk negatief beïnvloeden, stelt het bedrijf.

Broekman wist tegelijkertijd bij de werkmaatschappij warehousing en distributie de omzet te verhogen naar 77,4 miljoen euro ondanks de verkoop van de VLS-activiteiten in Antwerpen. ‘Door het binnenhalen van grote nieuwe klanten met langetermijncontracten steeg de bezetting van de magazijnen op de Rotterdamse Maasvlakte aanzienlijk en is een positieve resultaatsbijdrage voor de komende jaren geborgd’, schrijft het bedrijf.

De multipurpose terminals in Rotterdam zagen ook groei in omzet en resultaat. Er werd een resultaatverbetering van 10% gerealiseerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement