De naam Log4NRW slaat op vier logistieke bedrijven (Log4) actief in het Duitse Noord-Rijnwestfalen (NRW): het gaat om de DeltaPort Group, havenbedrijf Duisport, de haven van Dortmund en het spoorwegbedrijf KSW.

Het project houdt in dat de partijen vooral de bestaande spoorlijnen tussen Duisburg, Wesel en Dormund beter gaan gebruiken via vaste lijndiensten die ook gecombineerd worden met de haventerminal in Siegen. Ook moet de binnenvaart meer worden meegenomen in de planning door verladers. Daarmee moeten tot 27.000 vrachtwagenritten overbodig worden, rekenen de partijen voor.

De eerste spoorverbinding in het plan wordt die van de Contargo containerterminal in Voerde-Emmelsum via de havens van Duisburg en Dortmund naar de Südwestfalen terminal in Kreuztal, een route van ongeveer 200 kilometer. De eerste treinen op dit traject moeten eind dit jaar gaan rijden.

De modal shift moet leiden tot minder verkeersdrukte van de snelwegen A2, A4 en A45, reden voor het ministerie van Milieu, Natuurbehoud en Transport van de deelstaat om het project te ondersteunen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement