Dat blijkt uit een brandbrief van de Amerikaanse vrachtmaatschappij die de website CH-Aviations heeft ingezien. Kalitta, dat veel lading voor het Amerikaanse leger vervoert tussen New York en Amsterdam, vreest in de brief aan de DOT dat het net zoals in het winterseizoen 2018/2019 geen vrachtslots krijgt toegewezen en daarmee in oktober het doek valt voor de bestaande vrachtdienst tussen New York en Amsterdam (twee keer in de week).

Local rule

Kalitta Air wijst er onder meer op dat zonder ingrijpen van het Amerikaanse ministerie het op Schiphol afhankelijk blijft van ‘aalmoezen’ in de markt. Daarnaast stelt de maatschappij dat de komst van de zogeheten ‘local rule’ op Schiphol, die minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) dit voorjaar goedkeurde, het nijpend tekort aan vrachtslots op de Nederlandse luchthaven ‘niet zal verlichten’.

Het vrachtbedrijf verzoekt de DOT dan ook dringend om de vergunning (‘antitrust immuniteit’) voor de gemeenschappelijke trans-Atlantische vluchten van KLM, Delta en Virgin in te trekken, indien de partners van de Nederlandse maatschappij geen slots willen afstaan aan Kalitta en andere maatschappijen.

Oostende

Voor Kalitta Air is het verzoek de tweede poging om via het Amerikaanse transportministerie slots te verkrijgen op Schiphol. Eerder eiste de maatschappij al sancties van de VS tegen KLM, Schiphol en Nederland omdat het de buitenlandse vrachtconcurrentie op de luchthaven buiten de deur zou houden.

Het Amerikaanse bedrijf schreef destijds dat het zonder vrachtvluchten op Schiphol voor het winterseizoen van 2018/2019 gedwongen was uit te wijken naar het Vlaamse Oostende Airport. De DOT wees de klacht van Kalitta dit voorjaar als ongegrond van de hand.

Onmogelijk

De vervoerder meldt nu in de tweede poging dat het voor de buitenlandse concurrentie bijna onmogelijk is om vrachtslots op Schiphol te krijgen, nu de joint ventures rond de Nederlandse homecarrier (inclusief de Skyteam-alliantie) meer dan 60% van de vluchten op Schiphol in handen hebben. Oneerlijk, aldus de maatschappij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement