De voorlopige resultaten van het onderzoek werden dinsdag bekendgemaakt op het luchtvrachtcongres van Nieuwsblad Transport over de toekomstkansen van MAA als tweede nationale vrachtluchthaven na Schiphol.

Uit de opiniepeiling, uitgevoerd door het Limburgse Toponderzoek, blijkt dat een minderheid van 22% van de bijna 4000 Limburgse respondenten van mening is dat de regionale luchthaven ‘nauwelijks of geen meerwaarde’ heeft voor Limburg. Daarvan zei 9% absoluut ‘geen meerwaarde’ te zien in de aanwezigheid van MAA, terwijl 13% vond dat de luchthaven ‘nauwelijks meerwaarde’ opleverde voor de provincie.

Werkgelegenheid

Bijna 80% van de ondervraagde Limburgers, die Maastricht Airport een bepaalde meerwaarde toekennen, noemen de werkgelegenheid als belangrijkste factor. De overige redenen waren: ‘het vliegveld maakt het aantrekkelijker voor bedrijven om zich te vestigen’ (70%), ‘het vliegveld voegt waarde toe aan de economie’ (68%) en het vliegveld is een logistiek knooppunt’ (67%).

De belangrijkste argumenten van de tegenstanders zijn de geluidsoverlast voor de omwonenden (80%). De vervuiling van het milieu (79%) en de gezondheidseffecten voor omwonenden (73%) zijn de overige redenen, aldus de onderzoekers.

Zuid-Limburg

Het onderzoek liet verder zien dat er nauwelijks verschillen zijn in de resultaten van Zuid-Limburg, waar de luchthaven ligt, en die van de rest van de provincie. 72% kende in het zuidelijk deel van de provincie een grote tot enige meerwaarde toe aan het vliegveld, terwijl een kwart van de respondenten nauwelijks of geen toegevoegde waarde zag.

Het definitieve rapport zal door Toponderzoek na 14 november worden gepubliceerd.

Onzekerheid

Tijdens het luchtvrachtcongres wezen de vrachtmaatschappijen Emirates SkyCargo en Turkish Airlines Cargo op het belang van Maastricht Airport als tweede vrachtluchthaven van Nederland. Volgens Jeffrey van Haeften, vice-president Europa & global sales van Emirates SkyCargo, zou een mogelijke sluiting van MAA, dat de provincie Limburg als mogelijke optie momenteel onderzoek in het kader van een maatschappelijke kosten-batenanalyse, betekenen dat meer vrachtvluchten naar het buitenland verhuizen ‘als straks Schiphol weer vol zit’.

Cor de Man, hoofd sales van Turkish Cargo, wees op de grote onzekerheid rond MAA waardoor uitbreidingsplannen, onder meer in e-commerce, voorlopig in de ijskast zijn gezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement