De vrachtinkomsten waren met een aandeel van 37% een belangrijk element in het winstherstel van Emirates over de tweede helft van 2021, toen de airline een positief resultaat van een half miljard euro kon bijschrijven. Over het gehele boekjaar was er nog sprake van een verlies van ruim 1 miljard euro. Vergeleken met het verlies uit 2020 (5,2 miljard euro) was dat een aanzienlijke resultaatsverbetering.

Overslag

Het vervoerde vrachtvolume nam met ruim 14% toe vergeleken met 2020 naar 2,1 miljoen ton, maar afgezet tegenover het eerdere fiscale jaar van 2019 was er nog steeds een gat van 600.000 ton door het ontbreken van een deel van de bellycapaciteit. Volgens Emirates ontbrak medio vorig jaar nog steeds 10% van de beschikbare vrachtruimte op passagiersvliegtuigen.

Perishables

Behalve groei in het transport van farmaceutica steeg vorig jaar ook het perishable-vervoer (10%) naar 260.000 ton. De vrachtairline haalt veel bloemen van Kenia en Ecuador naar Nederland en is ook een grote speler in het transport van Noorse zalm in de wereld. Ook het chartervervoer steeg in 2021 sterk, aldus de airline. In dat transportsegment was er sprake van een verdrievoudiging van het aantal charters vergeleken met 2019.

Vlootuitbreiding

Emirates beschikte vorig jaar over een vrachtvloot van tien B777-200F’s. In november van het vorig jaar besloot de directie voor een bedrag van 1 miljard dollar twee nieuwe B777-freighters aan te schaffen en vier van de bestaande 777-300ER passagiersvliegtuigen in de vloot om te bouwen tot freighters.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement