De Duitsers mikken nu allereerst op de koop van een minderheidsbelang (40%) in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij, dat eigendom is van de Italiaanse staat. Het wil in het kader van een koopovereenkomst wel een optie inbouwen om de resterende aandelen te verwerven in de toekomst.

Het Italiaanse ministerie van Economische Zaken moet binnenkort beslissen of het bod genoeg is om exclusieve verkooponderhandelingen met Lufthansa aan te gaan. Aangezien er na het afhaken van rederij MSC en Amerikaanse investeerders (Certares) inclusief Delta en Air France-KLM de spoeling dun is, zal zo’n besluit binnenkort wel vallen, stellen analisten.

Staatssteun

ITA Airways beschikt over 66 vliegtuigen en begon in 2021 met de eerste vluchten. Dat heeft tot nu toe alleen verliezen opgeleverd. De Italiaanse overheid moest bij het oprichten van ITA Airways uit de puinhopen van Alitalia miljarden aan staatssteun pompen in de nieuwkomer. De goedkeuring van de Europese Commissie voor deze reddingsoperatie kregen de Italianen alleen onder de voorwaarde dat de maatschappij zo snel mogelijk zou worden doorverkocht aan private partijen. Dat blijkt bijzonder moeilijk, omdat de Italianen alsnog een veto-recht willen houden bij belanggrijke beslissingen.

Lufthansa zou blijkens diverse berichten een koopsom van maximaal 350 miljoen euro op tafel hebben gelegd voor een belang van 40%. Eerder had de Duitse luchtvaartmaatschappij voor 80% van de aandelen een bedrag van 850 miljoen euro over. Dat gezamenlijk bod met MSC werd overigens door Rome afgewezen.

Een (deel)overname door Lufthansa moet overigens nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie op grond van de mededingingswetgeving. Lufthansa heeft in het verleden al de Europese luchtvaartmaatschappijen Swiss, Austrian Airlines en Brussels Airlines overgenomen. De Italiaanse luchtvaartmarkt, de vierde qua vracht in Europa, is voor de Duitsers de grote hoofdprijs bij een mogelijke overname.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement