Naar verwachting zal de B747-400BCF donderdag arriveren op Schiphol na een onvrijwillig oponthoud van ruim vier weken in de VS. De 33-jaar oude vrachtjumbo maakte op 22 december van het vorig jaar een harde landing op Miami Airport. Daardoor liep de freighter ernstige schade op aan de flaps van de vleugels.

De noodzakelijke reparatie aan de vleugels duurde volgens de woordvoerder langer dan verwacht doordat er mondiaal een groot gebrek is aan reserve-onderdelen. Aanvankelijk had Martinair verwacht rond 20 januari de vluchten met de B747F te kunnen hervatten.

Ongelukkig

De tijdelijke uitschakeling van de vrachtjumbo kwam op een bijzonder ongelukkig moment voor de Nederlandse luchtvrachtvervoerder aangezien een tweede vrachtjumbo, de PH-CKB, sinds eind vorig jaar voor groot onderhoud in Indonesië is. Voor dat verlies heeft KLM-Martinair Cargo tijdelijk een B747-400F bij concurrent Cargolux ingehuurd. Voor het verlies van de PH-MPS heeft Martinair geen vervanging gezocht.

De Nederlandse vrachtvervoerder beschikt normaliter over vier B747-400F’s, waarvan de PH-MPS de enige is in de kleuren van Martinair Cargo. De overige drie opereren in de kleuren van KLM Cargo. De vrachtvliegtuigen worden hoofdzakelijk ingezet voor het transport van bloemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement