Dat stelt Stijn Jansen, bestuurder FNV Luchtvaart, na informeel overleg met het vrachtbedrijf deze week. ‘We zien het positief in en gaan ervan uit dat we er volgende week samen uitkomen.’

Swissport Cargo heeft in de gesprekken een loonsverhoging geboden van 10% met terugwerkende kracht, minus de loonsverhoging die het in januari 2023 al deed, aldus de bestuurder. ‘Zo gaat iedereen zeker 10% meer verdienen dan vorig jaar.’ In een eerder loonaanbod van Swissport Cargo zouden loonschalen er slechts 4,25% op vooruit gaan, aldus de bond. Zelf had FNV 14,3% geeist.

Sector-cao

Behalve de loonsverhoging, wil de vakbond een lans breken voor de invoering van een cao bij Swissport Cargo. Ook daar zijn FNV Luchtvaart en de vrachtafhandelaar ‘nader tot elkaar gekomen’, stelt Jansen.

‘Swissport Cargo staat positief tegenover het omzetten van het huidige personeelshandboek in een cao. Hierdoor is de FNV in de toekomst automatisch aangesloten als er overleg is over de arbeidsvoorwaarden. Deze voorlopige afspraken zijn ook een belangrijk opstapje in het streven van de bond om op Schiphol te komen tot een sector cao voor de gehele vrachtafhandeling. Eerder werd die al ingevoerd in de bagage-afhandeling.’

Onregelmatigheidstoeslag

Om aan te sluiten bij de gemiddelde arbeidsvoorwaarden van andere afhandelaars in de vrachtsector wordt er de komende week nog wel stevig onderhandeld over een loonsverhoging per 1 juli van dit jaar. Daarnaast is de onregelmatigheidstoeslag nog een punt van discussie, stelt de vakbond. ‘Hoewel nog niets vaststaat, toont de snelheid waarmee Swissport Cargo nu beweegt maar weer aan dat je soms met acties moet dreigen voordat een werkgever de wensen van het personeel serieus neemt’, aldus Jansen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement