Ofschoon slecht nieuws voor de airlines ligt de gemiddelde vrachtprijs nog steeds ruim 30% boven het die van de vergelijkbare periode in 2019, toen de coronacrisis de tarieven door het massaal aan de grond houden van passagiersvliegtuigen naar recordhoogtes katapulteerde, stelt de consultant.

Terwijl de luchtvrachtprijzen voorlopig niet verder wegzakken, is dat wel het geval met het mondiale vrachtaanbod in de eerste week van augustus. WorldACD meldt een verdere krimp van 4% op basis van 400.000 transacties die week. Over de tweede week van augustus (7 tot 13 augustus) leverde de vrachtprijs nog eens 2% in vergeleken met de eerste zeven dagen van de lopende maand.

Export VS daalt met 17%

Regionaal waren er grote verschillen in het aanbod. Zo daalde het exportvolume uit Noord-Amerika met 17% vergeleken met een jaar geleden, terwijl uitgaande vrachtstromen uit Europa met 9% afnamen. Een plus (4%) was er voor de vrachtstromen vanuit de regio Midden-Oosten/Zuidoost Azië.

De beschikbare vrachtcapaciteit bij de airlines blijft intussen maar stijgen (9%) vergeleken met dezelfde periode in 2022. Daarbij nam de beschikbare vrachtruimte vanuit Azië met maar liefst 27% toe, aldus WorldACD. Vanuit Europa was die groei, geheel veroorzaakt door de rentree van passagiersvluchten en daarmee belly-capaciteit, met 8% ook significant.

Herstel pas in 2024

Het Amerikaanse Freightwaves verwacht overigens in zijn recente marktprognose voor dit jaar dat de bodem in de vraag naar luchtvrachtcapaciteit nog niet is bereikt en een herstel voor de markt pas ‘diep in 2024 valt te verwachten’. Een piekseizoen zit er voor de sector dit najaar ook niet in.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement