Staking bij Cargolux legt de grootste Europese vrachtmaatschappij plat

90% van de vrachtvloot aan de grond

Zeker twaalf vrachtjumbo’s van Cargolux, de grootste vrachtmaatschappij van Europa, bleven donderdag aan de grond staan in de wereld nadat in de ochtenduren een staking voor onbepaalde tijd was uitgebroken onder het grondpersoneel op de thuisbasis Luxemburg. Uit solidariteit hadden de vrachtvliegers geen zin om in de cockpit te stappen en sloten zich min of meer aan bij de acties.

Foto: Croatorum / Shutterstock.com

Volgens de Luxemburgse krant Tageblatt kon slechts nog een vrachtvliegtuig van Cargolux met paarden vertrekken met het oog op het welzijn van de dieren, nadat zo’n 800 grondmedewerkers, deels van het onderhoud, een oproep van de vakbonden OGBL en LCGB volgden om voor onbepaalde tijd het werk neer te leggen.

6% meer loon

De bonden en de directie voeren al ruim anderhalf jaar onderhandelingen over een nieuw vierjarige cao. De bonden eisen daarbij een loonsverhoging van 6%, een automatische inflatiecorrectie, een nieuw loongebouw en inspraak bij het thuiswerken.

De vrachtmaatschappij, die de afgelopen twee jaar recordwinsten van 3 miljard dollar behaalde, wilde niet verder gaan dan 4% oprekken. Dat bod werd donderdagochtend door de bonden afgewezen als ‘onvoldoende’, waarna de staking

90%  zou niet vliegen

Volgens de Luxemburgse tv-zender RTL staan vrachtjumbo’s van Cargolux momenteel werkeloos aan de grond op de luchthavens van Houston, Baku, Chicago en Dubai. Een bron claimt zelfs dat 90% van de omvangrijke vrachtvloot van zo’n dertig vrachtvliegtuigen van de Luxemburgse vrachtmaatschappij momenteel niet vliegt. De directie zou intussen een deel van de activiteiten vlak voor de staking hebben willen overhevelen naar dochterbedrijf Cargolux Italia, maar dat is niet gelukt.

De staking om een hoger loon is duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij topman Richard Forson van Cargolux. Hij wees er in een eerste reactie op dat werknemers de laatste jaren ‘adequaat’ hebben geprofiteerd van de recordwinsten bij de luchtvaartmaatschappij via royale winstdelingen. ‘Per werknemer, ongeacht salaris en positie, gaat het om meer dan 200.000 dollar’, aldus Forson.

Volgens de bonden staan die winstbonussen los van het huidige loonconflict aangezien het nu om structurele salarisverhogingen gaat over een nieuwe cao-periode. ‘Bij het laatste akkoord uit 2019 hebben de medewerkers ook 6% gekregen en toen stond Cargolux er aanzienlijk minder goed voor dan nu’, aldus de vakbonden.

Het is met het oog op de verharde fronten en het feit dat de twee partijen voorlopig niet weer aan de onderhandelingstafel zijn verschenen onbekend hoe lang de staking zal duren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Staking bij Cargolux legt de grootste Europese vrachtmaatschappij plat | NT

Staking bij Cargolux legt de grootste Europese vrachtmaatschappij plat

90% van de vrachtvloot aan de grond

Zeker twaalf vrachtjumbo’s van Cargolux, de grootste vrachtmaatschappij van Europa, bleven donderdag aan de grond staan in de wereld nadat in de ochtenduren een staking voor onbepaalde tijd was uitgebroken onder het grondpersoneel op de thuisbasis Luxemburg. Uit solidariteit hadden de vrachtvliegers geen zin om in de cockpit te stappen en sloten zich min of meer aan bij de acties.

Foto: Croatorum / Shutterstock.com

Volgens de Luxemburgse krant Tageblatt kon slechts nog een vrachtvliegtuig van Cargolux met paarden vertrekken met het oog op het welzijn van de dieren, nadat zo’n 800 grondmedewerkers, deels van het onderhoud, een oproep van de vakbonden OGBL en LCGB volgden om voor onbepaalde tijd het werk neer te leggen.

6% meer loon

De bonden en de directie voeren al ruim anderhalf jaar onderhandelingen over een nieuw vierjarige cao. De bonden eisen daarbij een loonsverhoging van 6%, een automatische inflatiecorrectie, een nieuw loongebouw en inspraak bij het thuiswerken.

De vrachtmaatschappij, die de afgelopen twee jaar recordwinsten van 3 miljard dollar behaalde, wilde niet verder gaan dan 4% oprekken. Dat bod werd donderdagochtend door de bonden afgewezen als ‘onvoldoende’, waarna de staking

90%  zou niet vliegen

Volgens de Luxemburgse tv-zender RTL staan vrachtjumbo’s van Cargolux momenteel werkeloos aan de grond op de luchthavens van Houston, Baku, Chicago en Dubai. Een bron claimt zelfs dat 90% van de omvangrijke vrachtvloot van zo’n dertig vrachtvliegtuigen van de Luxemburgse vrachtmaatschappij momenteel niet vliegt. De directie zou intussen een deel van de activiteiten vlak voor de staking hebben willen overhevelen naar dochterbedrijf Cargolux Italia, maar dat is niet gelukt.

De staking om een hoger loon is duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij topman Richard Forson van Cargolux. Hij wees er in een eerste reactie op dat werknemers de laatste jaren ‘adequaat’ hebben geprofiteerd van de recordwinsten bij de luchtvaartmaatschappij via royale winstdelingen. ‘Per werknemer, ongeacht salaris en positie, gaat het om meer dan 200.000 dollar’, aldus Forson.

Volgens de bonden staan die winstbonussen los van het huidige loonconflict aangezien het nu om structurele salarisverhogingen gaat over een nieuwe cao-periode. ‘Bij het laatste akkoord uit 2019 hebben de medewerkers ook 6% gekregen en toen stond Cargolux er aanzienlijk minder goed voor dan nu’, aldus de vakbonden.

Het is met het oog op de verharde fronten en het feit dat de twee partijen voorlopig niet weer aan de onderhandelingstafel zijn verschenen onbekend hoe lang de staking zal duren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement