Mammoet plaatst mammoetkraan om mammoetkranen te vervangen

hijsvermogen van 3200 ton

Mammoet heeft op zijn werf in Schiedam één van zijn grootste kranen geïnstalleerd voor een bijzondere klus. Het gevaarte gaat op zijn beurt twee enorme kranen van offshore wind-installatieschepen vervangen.

Foto: Mammoet

Dat gebeurt in opdracht van buurman GustoMSC, een van de grootste ontwerpbureaus in de offshore-sector. Die levert nieuwe kranen met een hijsvermogen van 1600 ton voor de installatieschepen ‘Wind Orca’ en ‘Wind Osprey’ van de Deense rederij/aannemer Cadeler. Dat is nodig om de schaalvergroting in de offshore windsector bij te kunnen benen.

Die klus zal worden uitgevoerd met behulp van Mammoets PTC 210-DS, een zogenoemde ringkraan, die 3200 ton kan hijsen. Die wordt ingezet om de bestaande kranen van beide hefschepen te verwijderen en te vervangen door de nieuwe GustoMSC-kranen. Ze hebben niet alleen 400 ton meer hijsvermogen, maar kunnen ook tot 160 meter hoog werken, bijna dertig meter meer dan de huidige exemplaren.

Die klus zal worden uitgevoerd met behulp van Mammoets PTC 210-DS. Foto: Mammoet

Mammoet heeft ervoor gekozen om het karwei op de eigen werf in Schiedam uit te voeren omdat de twee 161 meter lange schepen daar tegelijkertijd afgemeerd kunnen worden. Volgens het hijsbedrijf scheelt dat veel tijd en is het de veiligste manier om de gecompliceerde operatie uit te voeren. De schepen moeten het komende zomerseizoen klaar zijn voor de installatie van de nieuwe generatie windturbines met vermogens van meer dan veertien megawatt per stuk.

Volgens het bedrijf zal de PTC 210-DS, een van ‘s werelds grootste kranen, tijdens de operatie een interessante bijdrage leveren aan de toch al imposante skyline van Rotterdam. Mammoet is het grootste hijsbedrijf ter wereld en is in handen van het Utrechtse familieconcern SHV. Die zette het bedrijf eerder dit jaar in de etalage, maar vond geen geschikte koper.

De ‘Wind Orca’ is al bij de werf in Schiedam gearriveerd, de ‘Wind Osprey’ ligt momenteel nog in de Groningse Eemshaven. Het zijn beide jack-up installatieschepen, die zichzelf via uitschuifbare poten omhoog kunnen vijzelen en zo een stabiel platform voor het gecompliceerde installatiewerk vormen. Bijkomend voordeel is dat het scheepsdek enkele tientallen meters boven de waterspiegel komt te liggen, wat de maximale werkhoogte van de kranen nog vergroot.

Mammoet plaatst mammoetkraan om mammoetkranen te vervangen | NT

Mammoet plaatst mammoetkraan om mammoetkranen te vervangen

hijsvermogen van 3200 ton

Mammoet heeft op zijn werf in Schiedam één van zijn grootste kranen geïnstalleerd voor een bijzondere klus. Het gevaarte gaat op zijn beurt twee enorme kranen van offshore wind-installatieschepen vervangen.

Foto: Mammoet

Dat gebeurt in opdracht van buurman GustoMSC, een van de grootste ontwerpbureaus in de offshore-sector. Die levert nieuwe kranen met een hijsvermogen van 1600 ton voor de installatieschepen ‘Wind Orca’ en ‘Wind Osprey’ van de Deense rederij/aannemer Cadeler. Dat is nodig om de schaalvergroting in de offshore windsector bij te kunnen benen.

Die klus zal worden uitgevoerd met behulp van Mammoets PTC 210-DS, een zogenoemde ringkraan, die 3200 ton kan hijsen. Die wordt ingezet om de bestaande kranen van beide hefschepen te verwijderen en te vervangen door de nieuwe GustoMSC-kranen. Ze hebben niet alleen 400 ton meer hijsvermogen, maar kunnen ook tot 160 meter hoog werken, bijna dertig meter meer dan de huidige exemplaren.

Die klus zal worden uitgevoerd met behulp van Mammoets PTC 210-DS. Foto: Mammoet

Mammoet heeft ervoor gekozen om het karwei op de eigen werf in Schiedam uit te voeren omdat de twee 161 meter lange schepen daar tegelijkertijd afgemeerd kunnen worden. Volgens het hijsbedrijf scheelt dat veel tijd en is het de veiligste manier om de gecompliceerde operatie uit te voeren. De schepen moeten het komende zomerseizoen klaar zijn voor de installatie van de nieuwe generatie windturbines met vermogens van meer dan veertien megawatt per stuk.

Volgens het bedrijf zal de PTC 210-DS, een van ‘s werelds grootste kranen, tijdens de operatie een interessante bijdrage leveren aan de toch al imposante skyline van Rotterdam. Mammoet is het grootste hijsbedrijf ter wereld en is in handen van het Utrechtse familieconcern SHV. Die zette het bedrijf eerder dit jaar in de etalage, maar vond geen geschikte koper.

De ‘Wind Orca’ is al bij de werf in Schiedam gearriveerd, de ‘Wind Osprey’ ligt momenteel nog in de Groningse Eemshaven. Het zijn beide jack-up installatieschepen, die zichzelf via uitschuifbare poten omhoog kunnen vijzelen en zo een stabiel platform voor het gecompliceerde installatiewerk vormen. Bijkomend voordeel is dat het scheepsdek enkele tientallen meters boven de waterspiegel komt te liggen, wat de maximale werkhoogte van de kranen nog vergroot.