Baggeraar Van Oord boekt recordomzet en verdubbelt winst

jaarcijfers

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal ‘uitdagende’ jaren.

De 'Vox Alexia' ( baggerschip sleephopperzuiger ) in de Haven van Rotterdam bij Hoek van Holland. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

“De mondiale inflatie keerde terug naar een normaler niveau, waardoor een deel van de kostendruk in 2021 en 2022 door ernstige verstoringen van de toeleveringsketen werd verlicht. Ook hadden we geen last meer van aan corona gerelateerde reisbeperkingen of quarantainevereisten”, schrijft het bedrijf in een toelichting bij de jaarcijfers.

Volgens Van Oord is er door de aanpassingen die nodig zijn om klimaatverandering het hoofd te bieden, de energietransitie en de daarbij behorende behoefte aan maritieme infrastructuur meer vraag naar de diensten van het bedrijf. Dat leidde tot een recordomzet van 2,9 miljard euro. De nettowinst steeg van 60 miljoen euro in 2022 naar 127 miljoen euro vorig jaar.

Vertrekkend topman Pieter van Oord gaf meer dan vijftien jaar leiding aan het familiebedrijf en in april neemt zijn neef Govert van Oord de leiding over. Zelf gaat hij aan de slag als de nieuwe topman van Schiphol.

“De overgang van de vierde naar de vijfde generatie van de Van Oord-familie markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van ons bedrijf”, zegt de vertrekkende Van Oord bij de jaarcijfers. Zijn neef Govert werkt sinds 2002 bij het familiebedrijf en heeft onder meer in het Midden-Oosten, Spanje en Brazilië gewerkt.

Van Oord heeft 5766 werknemers uit 84 verschillende landen.

Baggeraar Van Oord boekt recordomzet en verdubbelt winst | NT

Baggeraar Van Oord boekt recordomzet en verdubbelt winst

jaarcijfers

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal ‘uitdagende’ jaren.

De 'Vox Alexia' ( baggerschip sleephopperzuiger ) in de Haven van Rotterdam bij Hoek van Holland. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

“De mondiale inflatie keerde terug naar een normaler niveau, waardoor een deel van de kostendruk in 2021 en 2022 door ernstige verstoringen van de toeleveringsketen werd verlicht. Ook hadden we geen last meer van aan corona gerelateerde reisbeperkingen of quarantainevereisten”, schrijft het bedrijf in een toelichting bij de jaarcijfers.

Volgens Van Oord is er door de aanpassingen die nodig zijn om klimaatverandering het hoofd te bieden, de energietransitie en de daarbij behorende behoefte aan maritieme infrastructuur meer vraag naar de diensten van het bedrijf. Dat leidde tot een recordomzet van 2,9 miljard euro. De nettowinst steeg van 60 miljoen euro in 2022 naar 127 miljoen euro vorig jaar.

Vertrekkend topman Pieter van Oord gaf meer dan vijftien jaar leiding aan het familiebedrijf en in april neemt zijn neef Govert van Oord de leiding over. Zelf gaat hij aan de slag als de nieuwe topman van Schiphol.

“De overgang van de vierde naar de vijfde generatie van de Van Oord-familie markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van ons bedrijf”, zegt de vertrekkende Van Oord bij de jaarcijfers. Zijn neef Govert werkt sinds 2002 bij het familiebedrijf en heeft onder meer in het Midden-Oosten, Spanje en Brazilië gewerkt.

Van Oord heeft 5766 werknemers uit 84 verschillende landen.