België verzet zich tegen Frans windmolenpark: ’tast fundamentele belangen aan’

bij scheepvaartroute

Het Belgische ministerie van Justitie en Noordzee heeft bezwaar gemaakt tegen een offshore windmolenpark voor de kust van Duinkerke en de elektrische aansluiting ervan. Volgens België tast het windmolenpark een aantal ‘fundamentele belangen’ aan, waaronder twee scheepvaartroutes vanuit de haven van Oostende, de broed- en paaiplaats voor diverse vogelsoorten en het uitzicht van bewoners aan de kust.

belgie verzet zich tegen Frans windmolenpark
België verzet zich sinds 2016 al tegen de Franse plannen voor een windmolenpark bij Duinkerke. Foto: Shutterstock

De Franse overheid wil het windmolenpark bouwen op 10 kilometer afstand van de kust. Het park zou bestaan uit 46 windmolens die ongeveer 240 tot 300 meter boven zeeniveau uitkomen, op een oppervlakte van vijftig vierkante kilometer. De molens zouden zo’n 2,3 TWh elektriciteit produceren.

België verzet zich sinds 2016 al tegen de Franse plannen voor een windmolenpark bij Duinkerke. ‘Met windmolens tot 300 meter hoogte op nauwelijks enkele kilometers van onze kust en pal tegen de Belgische grens is dit allesbehalve goed nabuurschap’, aldus Paul van Tigchelt, Belgisch minister van Noordzee. ‘We rekenen erop dat Frankrijk rekening zal houden met onze bezwaren en voor dit park de gevraagde administratieve vergunningen niet zal afleveren’, voegt hij daaraan toe.

Juridische stappen

Van 8 april tot 1 juni kunnen er bij Franse overheid bezwaren en opmerkingen worden ingediend. België stelt in haar bezwaar een alternatieve locatie voor die wat noordelijker ligt. Volgens eigen berichtgeving bevat het huidige milieueffectenrapport voor de bouw van het windmolenpark ook geen onderzoek naar alternatieve locaties aan, wat Europees verplicht is.

Het ministerie van Justitie en Noordzee geeft aan dat wanneer de bezwaren tegen het windmolenpark niet worden meegenomen, België juridische stappen wil nemen. Zowel bij het Franse als Europese gerecht.

België verzet zich tegen Frans windmolenpark: ’tast fundamentele belangen aan’ | NT

België verzet zich tegen Frans windmolenpark: ’tast fundamentele belangen aan’

bij scheepvaartroute

Het Belgische ministerie van Justitie en Noordzee heeft bezwaar gemaakt tegen een offshore windmolenpark voor de kust van Duinkerke en de elektrische aansluiting ervan. Volgens België tast het windmolenpark een aantal ‘fundamentele belangen’ aan, waaronder twee scheepvaartroutes vanuit de haven van Oostende, de broed- en paaiplaats voor diverse vogelsoorten en het uitzicht van bewoners aan de kust.

belgie verzet zich tegen Frans windmolenpark
België verzet zich sinds 2016 al tegen de Franse plannen voor een windmolenpark bij Duinkerke. Foto: Shutterstock

De Franse overheid wil het windmolenpark bouwen op 10 kilometer afstand van de kust. Het park zou bestaan uit 46 windmolens die ongeveer 240 tot 300 meter boven zeeniveau uitkomen, op een oppervlakte van vijftig vierkante kilometer. De molens zouden zo’n 2,3 TWh elektriciteit produceren.

België verzet zich sinds 2016 al tegen de Franse plannen voor een windmolenpark bij Duinkerke. ‘Met windmolens tot 300 meter hoogte op nauwelijks enkele kilometers van onze kust en pal tegen de Belgische grens is dit allesbehalve goed nabuurschap’, aldus Paul van Tigchelt, Belgisch minister van Noordzee. ‘We rekenen erop dat Frankrijk rekening zal houden met onze bezwaren en voor dit park de gevraagde administratieve vergunningen niet zal afleveren’, voegt hij daaraan toe.

Juridische stappen

Van 8 april tot 1 juni kunnen er bij Franse overheid bezwaren en opmerkingen worden ingediend. België stelt in haar bezwaar een alternatieve locatie voor die wat noordelijker ligt. Volgens eigen berichtgeving bevat het huidige milieueffectenrapport voor de bouw van het windmolenpark ook geen onderzoek naar alternatieve locaties aan, wat Europees verplicht is.

Het ministerie van Justitie en Noordzee geeft aan dat wanneer de bezwaren tegen het windmolenpark niet worden meegenomen, België juridische stappen wil nemen. Zowel bij het Franse als Europese gerecht.