Verlies Lineas nog rond de 80 miljoen, dit jaar halvering verwacht

Nieuwe strategie

De Belgische spoorvervoerder Lineas is vorig jaar uitgekomen op een verlies van 78 miljoen euro (ebit). In 2023 verwacht het bedrijf het echter een stuk beter te doen met een negatief resultaat van ‘slechts’ 40 miljoen euro. Vanaf volgend jaar moeten er voor het eerst in zes jaar weer zwarte cijfers geschreven worden.

lineas, goederentrein
Foto: Lineas

De huidige verliezen liggen in lijn met de verliezen over de afgelopen twee boekjaren, toen de vervoerder ook verliezen van rond de 80 miljoen euro maakte. Wel moet bij de winst- en verliesrekening van 2020-2021 de kanttekening geplaatst worden dat dit boekjaar anderhalf jaar duurde.

Nadat ceo Bernard Gustin begin vorig jaar de toenmalige ceo verving, kwam de vervoerder met een plan om Lineas weer winstgevend te maken. Het bedrijf zegt nu hierbij op de goede weg te zijn.

‘Op basis van de resultaten over de eerste helft van dit jaar, gaan we er vanuit dat als we het komende half jaar dezelfde lijn aanhouden, we de verliezen kunnen terugbrengen naar 40 miljoen. Volgend jaar hopen we break-even te zijn’, aldus een woordvoerder. Vanaf 2025 wil Lineas bovendien een winstmarge behalen van 8%.

‘Het duurt even voor de resultaten van onze strategie doorwerken in onze cijfers. We hebben ons aanbod versimpeld door onze focus te leggen op de corridors die voor ons het meest aantrekkelijk zijn. Daarnaast hebben we onze prijzen verhoogd met 14%’, zo verduidelijkt de woordvoerder de winstverwachting voor dit jaar.

Overheidsaandeel naar 35%

Ook stelt de spooronderneming een manier gevonden te hebben om geen verliezen meer te maken op het wagenladingvervoer, railtransport van vracht die één of enkele wagons vult in plaats van een hele trein. Op dit moment bestaat 14% van het vervoer van Lineas uit wagenladingvervoer. ‘We zijn met een aantal diensten gestopt en hebben ook daar onze prijzen verhoogd. Dat was nodig, want het wagenladingvervoer was verantwoordelijk voor ongeveer de helft van onze verliezen’.

Door de focus te leggen op enkele corridors, stelt het bedrijf zich wel beter te kunnen focussen op de kwaliteit van de dienstverlening. Ook kwam de vervoerder recent met MyLineas, een app waarin klanten direct kunnen zien waar hun lading zich bevindt en of er vertraging is. Volgens Lineas is het de eerste app in de spoorvrachtsector die dit aanbiedt.

Lineas is desondanks nog op zoek naar een stevige som aan extra kapitaal. De huidige aandeelhouders Argos Wityu en staatsbedrijf FPIM investeerden recent allebei tien miljoen euro. Hierdoor is het overheidsaandeel gestegen van 10 naar 35%. Het bedrijf is daarnaast nog op zoek naar een extra 80 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Verlies Lineas nog rond de 80 miljoen, dit jaar halvering verwacht | NT

Verlies Lineas nog rond de 80 miljoen, dit jaar halvering verwacht

Nieuwe strategie

De Belgische spoorvervoerder Lineas is vorig jaar uitgekomen op een verlies van 78 miljoen euro (ebit). In 2023 verwacht het bedrijf het echter een stuk beter te doen met een negatief resultaat van ‘slechts’ 40 miljoen euro. Vanaf volgend jaar moeten er voor het eerst in zes jaar weer zwarte cijfers geschreven worden.

lineas, goederentrein
Foto: Lineas

De huidige verliezen liggen in lijn met de verliezen over de afgelopen twee boekjaren, toen de vervoerder ook verliezen van rond de 80 miljoen euro maakte. Wel moet bij de winst- en verliesrekening van 2020-2021 de kanttekening geplaatst worden dat dit boekjaar anderhalf jaar duurde.

Nadat ceo Bernard Gustin begin vorig jaar de toenmalige ceo verving, kwam de vervoerder met een plan om Lineas weer winstgevend te maken. Het bedrijf zegt nu hierbij op de goede weg te zijn.

‘Op basis van de resultaten over de eerste helft van dit jaar, gaan we er vanuit dat als we het komende half jaar dezelfde lijn aanhouden, we de verliezen kunnen terugbrengen naar 40 miljoen. Volgend jaar hopen we break-even te zijn’, aldus een woordvoerder. Vanaf 2025 wil Lineas bovendien een winstmarge behalen van 8%.

‘Het duurt even voor de resultaten van onze strategie doorwerken in onze cijfers. We hebben ons aanbod versimpeld door onze focus te leggen op de corridors die voor ons het meest aantrekkelijk zijn. Daarnaast hebben we onze prijzen verhoogd met 14%’, zo verduidelijkt de woordvoerder de winstverwachting voor dit jaar.

Overheidsaandeel naar 35%

Ook stelt de spooronderneming een manier gevonden te hebben om geen verliezen meer te maken op het wagenladingvervoer, railtransport van vracht die één of enkele wagons vult in plaats van een hele trein. Op dit moment bestaat 14% van het vervoer van Lineas uit wagenladingvervoer. ‘We zijn met een aantal diensten gestopt en hebben ook daar onze prijzen verhoogd. Dat was nodig, want het wagenladingvervoer was verantwoordelijk voor ongeveer de helft van onze verliezen’.

Door de focus te leggen op enkele corridors, stelt het bedrijf zich wel beter te kunnen focussen op de kwaliteit van de dienstverlening. Ook kwam de vervoerder recent met MyLineas, een app waarin klanten direct kunnen zien waar hun lading zich bevindt en of er vertraging is. Volgens Lineas is het de eerste app in de spoorvrachtsector die dit aanbiedt.

Lineas is desondanks nog op zoek naar een stevige som aan extra kapitaal. De huidige aandeelhouders Argos Wityu en staatsbedrijf FPIM investeerden recent allebei tien miljoen euro. Hierdoor is het overheidsaandeel gestegen van 10 naar 35%. Het bedrijf is daarnaast nog op zoek naar een extra 80 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement