Curator Dikken Logistics doet aangifte van faillissementsfraude

Geen administratie

De curator van het failliete Dikken Logistics heeft bij de politie aangifte gedaan van faillissementsfraude. Dat blijkt uit het meest recente faillissementsverslag.

Foto: Dikken Transport

Curator Dennis Koerselman laat weten dat hij geen enkele vorm van administratie heeft ontvangen van de voormalige eigenaar. Er is daarom het vermoeden van faillissementsfraude gemeld bij het Centraal Meldpunt Faillissementsfraude en Koerselman heeft daadwerkelijk aangifte gedaan bij de politie.

‘De civiele procedure is afgerond en de vorderingen zijn afgehandeld. De aangifte van faillissementsfraude is het sluitstuk’, zegt Koerselman. Of het Openbaar Ministerie de zaak oppakt, is hem nog niet bekend. Het volgende verslag wordt in augustus van dit jaar ingediend.

Abrupt einde

Dikken Logistics uit Nieuwleusen ging op merkwaardige wijze failliet. De eigenaar van het bedrijf, Dennis D., besloot er opeens mee te stoppen en liet zijn werknemers dat een week van tevoren weten. Als reden gaf D. dat hij meer tijd wilde voor zijn privé-leven.

Hij stuurde zijn personeelsleden een bericht dat ze hun vrachtwagens leeg achter moesten laten bij het bedrijf en tot het einde van de maand doorbetaald zouden krijgen. Eind juli 2018 stonden alle personeelsleden zo plotseling op straat. D. had het UWV bovendien niets laten weten van zijn plannen om met het bedrijf te stoppen.

Zowel de chauffeurs als het pensioenfonds spanden rechtszaken aan tegen D. Een arbeidscontract kan immers niet zomaar eenzijdig opgezegd worden. Het pensioenfonds stuurde een deurwaarder op de eigenaar af, maar toen ging het helemaal mis.

Mishandeling

De deurwaarder werd anderhalf uur gegijzeld en mishandeld door D. en zijn vriendin. Voor de mishandeling werd het tweetal eind 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Later werd dat teruggebracht tot drie jaar.

Dikken Logistics werd op 7 mei 2020 failliet verklaard. De totale schuldenlast bedroeg bijna een half miljoen euro, uit de boedel werd nog iets meer dan 100.000 euro opgehaald. Schuldeisers waren met name het Bedrijfspensioenfonds en voormalige werknemers. Acht werknemers die een rechtszaak tegen het bedrijf aanspanden, kregen in totaal nog 65.000 euro uitgekeerd.

Hoeveel mensen er in totaal bij Dikken werkten kan de curator niet zeggen, omdat er geen boekhouding is aangeleverd.

Curator Dikken Logistics doet aangifte van faillissementsfraude | NT

Curator Dikken Logistics doet aangifte van faillissementsfraude

Geen administratie

De curator van het failliete Dikken Logistics heeft bij de politie aangifte gedaan van faillissementsfraude. Dat blijkt uit het meest recente faillissementsverslag.

Foto: Dikken Transport

Curator Dennis Koerselman laat weten dat hij geen enkele vorm van administratie heeft ontvangen van de voormalige eigenaar. Er is daarom het vermoeden van faillissementsfraude gemeld bij het Centraal Meldpunt Faillissementsfraude en Koerselman heeft daadwerkelijk aangifte gedaan bij de politie.

‘De civiele procedure is afgerond en de vorderingen zijn afgehandeld. De aangifte van faillissementsfraude is het sluitstuk’, zegt Koerselman. Of het Openbaar Ministerie de zaak oppakt, is hem nog niet bekend. Het volgende verslag wordt in augustus van dit jaar ingediend.

Abrupt einde

Dikken Logistics uit Nieuwleusen ging op merkwaardige wijze failliet. De eigenaar van het bedrijf, Dennis D., besloot er opeens mee te stoppen en liet zijn werknemers dat een week van tevoren weten. Als reden gaf D. dat hij meer tijd wilde voor zijn privé-leven.

Hij stuurde zijn personeelsleden een bericht dat ze hun vrachtwagens leeg achter moesten laten bij het bedrijf en tot het einde van de maand doorbetaald zouden krijgen. Eind juli 2018 stonden alle personeelsleden zo plotseling op straat. D. had het UWV bovendien niets laten weten van zijn plannen om met het bedrijf te stoppen.

Zowel de chauffeurs als het pensioenfonds spanden rechtszaken aan tegen D. Een arbeidscontract kan immers niet zomaar eenzijdig opgezegd worden. Het pensioenfonds stuurde een deurwaarder op de eigenaar af, maar toen ging het helemaal mis.

Mishandeling

De deurwaarder werd anderhalf uur gegijzeld en mishandeld door D. en zijn vriendin. Voor de mishandeling werd het tweetal eind 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Later werd dat teruggebracht tot drie jaar.

Dikken Logistics werd op 7 mei 2020 failliet verklaard. De totale schuldenlast bedroeg bijna een half miljoen euro, uit de boedel werd nog iets meer dan 100.000 euro opgehaald. Schuldeisers waren met name het Bedrijfspensioenfonds en voormalige werknemers. Acht werknemers die een rechtszaak tegen het bedrijf aanspanden, kregen in totaal nog 65.000 euro uitgekeerd.

Hoeveel mensen er in totaal bij Dikken werkten kan de curator niet zeggen, omdat er geen boekhouding is aangeleverd.