Den Haag . Het onderzoeksinstituut TNO schat dat 5 tot 8 procent van de Nederlandse piloten en ander vliegend personeel geregeld alcohol gebruikt, en 0,3 tot 1,3 procent ’party drugs’ zoals ecstacy en cocaïne. Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat pleit daarom voor extra preventieve maatregelen op basis van vrijwillige afspraken met de luchtvaartsector.
In een brief aan de Tweede Kamer deed Schultz de resultaten uit de doeken van een TNO-onderzoek. Een aanzienlijk aantal vliegers gebruikt ook voorgeschreven of zelf aangeschafte medicatie die volgens luchtvaartregels niet toegestaan zijn. Vooral het gebruik van antidepressiva vormt een potentieel gevaar voor de veiligheid. Volgens de onderzoekers is er wegens het groeiende risico voor de veiligheid en voor de bekwaamheid van het vliegend personeel reden voor preventieve maatregelen. Er zijn ook geen Europese regels voor, behalve een wettelijke norm van 0,2 promille voor alcohol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement