Vrijdagmorgen stond de rivier op de grens van Nederland en Duitsland op 6,87 meter boven NAP. De laagste stand die tot nu toe ooit is gemeten dateert uit 2011 en was toen 6,89 meter boven NAP.

Rijkswaterstaat peilt de waterstand elke tien minuten en berekent pas aan het eind van de dag een gemiddelde. Zo is het record uit 2011 ook berekend. Voor zaterdag verwacht Rijkswaterstaat dat de Rijn bij Lobith nog iets lager staat. Daarna zorgt regen voor een kleine stijging.

Schade

De binnenvaart leidt al weken schade door de lage waterstand in de grote rivieren. Ze kunnen veel minder vracht vervoeren. Ook zijn de wachttijden bij sluizen erg lang. In de Waalbocht bij Nijmegen lopen schepen aan de bodem.

Rijkswaterstaat geeft daarom sinds deze week voor het eerst voor de Waal extra peilingen door, zodat schippers eventueel een andere route van en naar Duitsland kunnen kiezen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement