Muizen doorkruisen start kiwi-seizoen in Zeebrugge

quarantaine

Muizen die op een vrachtschip vanuit Nieuw-Zeeland zijn meegelift naar Zeebrugge, hebben de start van het nieuwe kiwi-seizoen in Europa vertraagd, zo meldt Zespri, ’s werelds grootste kiwi-handelaar. Op het eerste door Zespri gecharterde schip van dit seizoen werden bij inspectie in de haven van Zeebrugge in de vrachtruimen ‘bewijzen van muizen-activiteit’ gevonden, aldus het bedrijf.

Foto: Shutterstock

In een persbericht stelt het Nieuw-Zeelandse fruitbedrijf de fruitkwaliteit ‘ongelooflijk serieus’ te nemen en laat coo Jason Te Brake weten dat de lading kiwi’s in Zeebrugge ter verdere controle in quarantaine is geplaatst om te garanderen dat ‘al het aangetaste fruit achterhaald en vernietigd wordt’.  ‘Er zal geen fruit worden vrijgegeven tenzij zowel Zespri als de relevante toezichthouders vertrouwen hebben in de bestrijdingsmaatregelen.’

Aan boord van het schip bevinden zich 1,2 miljoen bakken met Sungold-kiwi’s, kiwi’s van het onbehaarde type. Door de ontdekking van de meegelifte muizen is de start van het nieuwe Europese verkoopseizoen met een week vertraagd, aldus Zespri. Komende zaterdag arriveert een tweede gecharterd schip in de haven van Zeebrugge.

Te Brake stelt dat het ‘voor het eerst in meer dan twintig jaar is dat we met dit probleem worden geconfronteerd’. In andere markten, met onder meer een ‘sterke start in Azië’, waren er volgens de coo ook dit jaar nog geen incidenten geweest. ‘We werken eraan met onze scheepvaartpartner en verzekeraars om dit geval te analyseren en om aanvullende processen te implementeren en te zorgen dat het niet nog eens gebeurt.’

Muizen doorkruisen start kiwi-seizoen in Zeebrugge | NT

Muizen doorkruisen start kiwi-seizoen in Zeebrugge

quarantaine

Muizen die op een vrachtschip vanuit Nieuw-Zeeland zijn meegelift naar Zeebrugge, hebben de start van het nieuwe kiwi-seizoen in Europa vertraagd, zo meldt Zespri, ’s werelds grootste kiwi-handelaar. Op het eerste door Zespri gecharterde schip van dit seizoen werden bij inspectie in de haven van Zeebrugge in de vrachtruimen ‘bewijzen van muizen-activiteit’ gevonden, aldus het bedrijf.

Foto: Shutterstock

In een persbericht stelt het Nieuw-Zeelandse fruitbedrijf de fruitkwaliteit ‘ongelooflijk serieus’ te nemen en laat coo Jason Te Brake weten dat de lading kiwi’s in Zeebrugge ter verdere controle in quarantaine is geplaatst om te garanderen dat ‘al het aangetaste fruit achterhaald en vernietigd wordt’.  ‘Er zal geen fruit worden vrijgegeven tenzij zowel Zespri als de relevante toezichthouders vertrouwen hebben in de bestrijdingsmaatregelen.’

Aan boord van het schip bevinden zich 1,2 miljoen bakken met Sungold-kiwi’s, kiwi’s van het onbehaarde type. Door de ontdekking van de meegelifte muizen is de start van het nieuwe Europese verkoopseizoen met een week vertraagd, aldus Zespri. Komende zaterdag arriveert een tweede gecharterd schip in de haven van Zeebrugge.

Te Brake stelt dat het ‘voor het eerst in meer dan twintig jaar is dat we met dit probleem worden geconfronteerd’. In andere markten, met onder meer een ‘sterke start in Azië’, waren er volgens de coo ook dit jaar nog geen incidenten geweest. ‘We werken eraan met onze scheepvaartpartner en verzekeraars om dit geval te analyseren en om aanvullende processen te implementeren en te zorgen dat het niet nog eens gebeurt.’