Ook in Nederland staat het waterpeil in de Rijn op een extreem laag niveau. Rijkswaterstaat meldde maandag een nieuw laagterecord van 6,80 meter. Het vorige record van 6,83 meter dateert van 5 oktober. De dienst verwacht dat het waterpeil de komende dagen verder daalt omdat nauwelijks neerslag wordt verwacht.

Risicogrens

Bij de huidige waterstand komt een deel van de Rijnvloot niet meer voorbij de ondiepte bij Kaub. Containervervoerder Contargo hanteert een Pegelstand van veertig centimeter als risicogrens. Daaronder is nauwelijks nog zinvolle binnenscheepvaart mogelijk, al hebben sommige schepen aan 35 centimeter genoeg. Bij veertig centimeter is de werkelijk diepgang ongeveer 1,30 meter. Containerschepen hebben een lege diepgang van circa negentig tot 130 centimeter.

De Rijn staat al wekenlang veel lager dan normaal voor deze tijd van het jaar. Sinds gisteren is het waterpeil nog eens met tien centimeter gedaald. Elwis, het informatiesysteem voor de Duitse vaarwegen, voorspelt voor maandag en dinsdag een lichte stijging bij Kaub tot 45 centimeter, maar vervolgens weer een daling naar veertig centimeter. Dat is slechts vijf centimeter boven het laagste niveau ooit, dat op 28 september 2003 werd geregistreerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement