Drugscriminelen vallen nu ook douanepost binnen in Antwerpen

havenarbeiders bedreigd

In Antwerpen blijven niet alleen de gesmokkelde drugsvolumes toenemen, ook het druggerelateerde geweld escaleert verder. Vrijdagavond vielen drugscriminelen zelfs een douanepost binnen en bedreigden er de aanwezige medewerkers met een mes.

Archieffoto: BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Einde oktober onderschepte de douane in de Waaslandhaven een partij van 408 kilogram cocaïne. De drugs waren verborgen in een deklading papier, op een schip dat was aangekomen vanuit het Braziliaanse Santos. Vrijdag konden de douaniers aan het Deurganckdok zelfs de hand leggen op 7,5 ton cocaïne, verstopt in een lading bananen op een schip vanuit Guayaquil (Ecuador). Dezelfde dag werden er elders in de haven negen personen opgepakt, vermoedelijk drugsuithalers, die zich in een container hadden verschanst. Onder hen twee minderjarigen.

Opslag

De totale hoeveelheid door de douane in beslag loopt tegenwoordig op tot wel 40 ton per maand. Een dergelijke ontwikkeling brengen met zich mee dat er soms aanzienlijke hoeveelheden drugs liggen opgeslagen… bij de douane zelf. Vrijdagavond klommen in Kallo (Waaslandhaven) drie personen over het hek van de plaatselijke douanepost voor grensinspectie, waar onder meer een in beslag genomen container stond.

Twee havenarbeiders, medewerkers van een onderaannemer van de douane, werden door de indringers met een mes bedreigd. De arbeiders werden ook vastgebonden. De politie wil of kan nog niet zeggen of de overvallers erin slaagden de drugs die ze – in een container met dierenvellen – zochten mee te nemen.

Slechts twee weken eerder had de politie een overval op de douane verijdeld, toen ze in Antwerpen een minibusje met daarin zeven Nederlandse mannen klem reed. De inzittenden schaduwden een truck, waarin de douaniers in beslag genomen drugs vervoerden.

Verbranding is probleem

Verschillende instanties dringen nu opnieuw aan op extra beveiligingsmaatregelen. Zo vraagt de douane zelf dat in beslag genomen cocaïne sneller verbrand kan worden, liefst nog op de dag waarop de drugs worden onderschept. Bij grote hoeveelheden is dit nu niet eenvoudig. Eerst moet de cocaïne op een veilige plaats uit de container worden gehaald. Dan moet er een inventaris gemaakt worden. Die wordt doorgestuurd naar het parket, dat bevoegd is om de opdracht tot vernietigen te geven. Daarna mogen die drugs niet zomaar in de verbrandingsoven, want die moet daarop voorbereid worden. In Nederland lukt verbranding op dezelfde dag wel.

‘Omdat er daar voldoende beschikbare capaciteit is’, zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane. ‘In Vlaanderen kan dit op slechts één plaats, maar zo’n verbrandingsproces is niet eenvoudig, je komt er niet met 10 ton aan. De verbrandingsovens hebben ook andere verbrandingsverplichtingen, wij hebben niet onmiddellijk voorrang.’

Volgens Ovam, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, beschikt de vergunde uitbater over drie geschikte ovens, met samen ruim voldoende capaciteit. Hij werkt momenteel met tijdsloten. Drugs verbranden vergt speciale maatregelen, zoals naverbranding, om te voorkomen dat er via de schoorsteen resten kunnen vrijkomen.

Beveiliging

Zowel de havenbedrijven als de vakbonden dringen erop aan meer personeel aan te werven voor de beveiliging van de haven. Johan Lippens van ACV Openbare Diensten wijst erop dat de regering al enorm inzette op de scanning en de detectie van de drugs, maar dan niet voorzag in andere middelen voor de douanediensten.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) belooft om in de komende maanden meer mensen in te zetten in havenbeveiliging. Hij zegt ook dat dat drugscommissaris Ine Van Wymersch alle partners zal samenbrengen om onder meer het probleem van de snellere afhandeling van de verbranding te bespreken.

In Antwerpen dringt burgemeester Bart De Wever (NVA), wiens partij geen deel uitmaakt van de federale regering, er opnieuw op aan om het leger in te zetten voor beveiligingstaken. Hij vermoedt dat de aanwerving van extra politiepersoneel onvoldoende zal doorwegen om het druggerelateerde geweld te stoppen.

Drugscriminelen vallen nu ook douanepost binnen in Antwerpen | NT

Drugscriminelen vallen nu ook douanepost binnen in Antwerpen

havenarbeiders bedreigd

In Antwerpen blijven niet alleen de gesmokkelde drugsvolumes toenemen, ook het druggerelateerde geweld escaleert verder. Vrijdagavond vielen drugscriminelen zelfs een douanepost binnen en bedreigden er de aanwezige medewerkers met een mes.

Archieffoto: BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Einde oktober onderschepte de douane in de Waaslandhaven een partij van 408 kilogram cocaïne. De drugs waren verborgen in een deklading papier, op een schip dat was aangekomen vanuit het Braziliaanse Santos. Vrijdag konden de douaniers aan het Deurganckdok zelfs de hand leggen op 7,5 ton cocaïne, verstopt in een lading bananen op een schip vanuit Guayaquil (Ecuador). Dezelfde dag werden er elders in de haven negen personen opgepakt, vermoedelijk drugsuithalers, die zich in een container hadden verschanst. Onder hen twee minderjarigen.

Opslag

De totale hoeveelheid door de douane in beslag loopt tegenwoordig op tot wel 40 ton per maand. Een dergelijke ontwikkeling brengen met zich mee dat er soms aanzienlijke hoeveelheden drugs liggen opgeslagen… bij de douane zelf. Vrijdagavond klommen in Kallo (Waaslandhaven) drie personen over het hek van de plaatselijke douanepost voor grensinspectie, waar onder meer een in beslag genomen container stond.

Twee havenarbeiders, medewerkers van een onderaannemer van de douane, werden door de indringers met een mes bedreigd. De arbeiders werden ook vastgebonden. De politie wil of kan nog niet zeggen of de overvallers erin slaagden de drugs die ze – in een container met dierenvellen – zochten mee te nemen.

Slechts twee weken eerder had de politie een overval op de douane verijdeld, toen ze in Antwerpen een minibusje met daarin zeven Nederlandse mannen klem reed. De inzittenden schaduwden een truck, waarin de douaniers in beslag genomen drugs vervoerden.

Verbranding is probleem

Verschillende instanties dringen nu opnieuw aan op extra beveiligingsmaatregelen. Zo vraagt de douane zelf dat in beslag genomen cocaïne sneller verbrand kan worden, liefst nog op de dag waarop de drugs worden onderschept. Bij grote hoeveelheden is dit nu niet eenvoudig. Eerst moet de cocaïne op een veilige plaats uit de container worden gehaald. Dan moet er een inventaris gemaakt worden. Die wordt doorgestuurd naar het parket, dat bevoegd is om de opdracht tot vernietigen te geven. Daarna mogen die drugs niet zomaar in de verbrandingsoven, want die moet daarop voorbereid worden. In Nederland lukt verbranding op dezelfde dag wel.

‘Omdat er daar voldoende beschikbare capaciteit is’, zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane. ‘In Vlaanderen kan dit op slechts één plaats, maar zo’n verbrandingsproces is niet eenvoudig, je komt er niet met 10 ton aan. De verbrandingsovens hebben ook andere verbrandingsverplichtingen, wij hebben niet onmiddellijk voorrang.’

Volgens Ovam, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, beschikt de vergunde uitbater over drie geschikte ovens, met samen ruim voldoende capaciteit. Hij werkt momenteel met tijdsloten. Drugs verbranden vergt speciale maatregelen, zoals naverbranding, om te voorkomen dat er via de schoorsteen resten kunnen vrijkomen.

Beveiliging

Zowel de havenbedrijven als de vakbonden dringen erop aan meer personeel aan te werven voor de beveiliging van de haven. Johan Lippens van ACV Openbare Diensten wijst erop dat de regering al enorm inzette op de scanning en de detectie van de drugs, maar dan niet voorzag in andere middelen voor de douanediensten.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) belooft om in de komende maanden meer mensen in te zetten in havenbeveiliging. Hij zegt ook dat dat drugscommissaris Ine Van Wymersch alle partners zal samenbrengen om onder meer het probleem van de snellere afhandeling van de verbranding te bespreken.

In Antwerpen dringt burgemeester Bart De Wever (NVA), wiens partij geen deel uitmaakt van de federale regering, er opnieuw op aan om het leger in te zetten voor beveiligingstaken. Hij vermoedt dat de aanwerving van extra politiepersoneel onvoldoende zal doorwegen om het druggerelateerde geweld te stoppen.