In de huidige situatie geldt de registratieplicht alleen voor producenten van risicovolle voedingsmiddelen zoals vlees, vis en zuigelingenvoeding.

De uitbreiding van de registratieverplichting is aangekondigd in de nieuwe ‘Regulations of the People’s Republic of China on the Registration of Overseas Producers of Imported Food’, die vanaf 1 januari 2022 van kracht wordt.

Chocolade en snoep

‘Volgens de nieuwe regelgeving zijn zelfs producenten van chocolade, snoep en ander voedsel met een laag risico onderworpen aan de registratie bij GACC’, legt Qin Meishen uit, Manager van Food Technical Services Regulatory Consultant bij China Certification & Inspection Group (CCIC). ‘Momenteel is er geen specifiek registratieproces en implementatieplan uitgegeven, maar het is zeer waarschijnlijk dat bedrijven zonder registratie vanaf volgend jaar geen voedsel naar China kunnen exporteren.’

Zodra de nieuwe regelgeving van kracht is gegaan, zullen buitenlandse bedrijven die voedsel naar China exporteren, twee soorten registratieprocedures moeten doorlopen. Qin benadrukt dat voedselproducenten met een hoog risico zich moeten registreren bij de Chinese douane via de buitenlandse bevoegde autoriteiten, terwijl andere voedselproducenten registratieaanvragen rechtstreeks bij de Chinese douane kunnen indienen zonder tussenkomst van een derde partij.

Qin is een van de sprekers tijdens het webinar ‘From Farm to Table – Fresh Food Supply Chain Management’ georganiseerd door Railfreight.com (zusteruitgave van NT). Hij zal het beleid en de regelgeving uitleggen met betrekking tot de export van voedingsproducten naar de Chinese markt. Het webinar vindt plaats op vrijdag 30 juli om 8.30 uur (CET).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement