Atlantia is als investeerder in Alitalia aangezocht door staatsspoorwegmaatschappij Ferrovie dello Stato. Andere financiële steun komt van de Amerikaanse carrier Delta Air Lines en het ministerie van financiën in Rome.

Afgelopen maandag verliep de ‘deadline’ voor de redding van Alitalia, dat enkele jaren terug al insolventie aanmeldde en daarmee feitelijk zo goed als failliet was. Veel langer geleden gold de Italiaanse carrier als partner van KLM, dat er echter toe besloot met Air France samen te gaan.

Na de surséance heeft de Italiaanse staat zich over Alitalia ontfermd en het bedrijf met publieke middelen, via een overbruggingskrediet, staande gehouden. Dat gebeurde onder de hoede van Ferrovie dello Stato (FS). De nationale spoorwegen zijn vervolgens aan een zoektocht begonnen om Alitalia boven water te houden.

‘Behoorlijk bedrijfsplan nodig’

Atlantia, waarin de textielfamilie Benetton een meerderheid heeft, is eigenaar van Autostrade per l’Italia, de beheerder van een groot aantal snelwegen waarop tol moet worden betaald. Dit bedrijf is ook exploitant van de Romeinse luchthaven Fiumicino (Leonardo da Vinci).

De Italiaanse minister van economische zaken, Luigi Di Maio, ziet de deelname van Delta Air en Atlantia niet als een eindstation. Er moet eerst een ‘behoorlijk bedrijfsplan’ komen waarin Alitalia een route naar de toekomst uitstippelt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement