De laatste marktanalyses van de twee rivalen laten zien dat door de coronacrisis het gros van het mondiale luchtvrachtvervoer, dat in 2019 nog voor zo’n 50% in de buikruimte van passagiersvliegtuigen werd afgewikkeld, door vrachtvliegtuigen werd gedaan.

Voor 2020 lag dat percentage door de het aan de grond houden van de meeste intercontinentale passagiersvliegtuigen op maar liefst 80% en voor de eerste helft van 2021 werd ruim 70% van het vrachtvervoer op freighters uitgevoerd, melden de twee bedrijven onafhankelijk van elkaar. Dat leidde tot een hoge beladingsgraad van de mondiale freightersvloot, maar ook hoge winsten. Voor het eerst sinds jaren is het dan ook weer lucratief om in freighters te investeren. Dat verklaart ook de komst van nieuwe spelers in de markt zoals CMA CGM en Maersk.

Marktaandeel

Airbus en Boeing verwachten dat door het trage herstel van het intercontinentale passagiersvervoer en de recente omikron-golf het marktaandeel van de freighters in de mondiale luchtvrachtmarkt structureel hoog zal blijven en dat dit de vraag naar nieuwe freighters zal aanzwengelen. Dat komt vooral doordat er nergens meer tweedehands freighters zijn te krijgen en orderboeken voor de ombouw van oude passagiersvliegtuigen naar freighters al voor jaren vol zitten.

Daarnaast zit de markt ook nog met een groot aantal oude vrachtvliegtuigen, waarvan de uitfasering door de coronacrisis is uitgesteld, maar die toch binnenkort uit de vloot dienen te worden genomen. Het gaat dan om zo’n 120 MD11F’s en 220 oudere B747-400F’s. Zo vliegt er voor KLM/Martinair nog een vrachtjumbo die bijna 33 jaar oud is.

900 freighters nodig

De komende 18 jaar verwachten de twee vliegtuigfabrikanten in totaal zo’n 900 nieuwe vrachtvliegtuigen te bouwen om aan de gestegen vraag te voldoen. Airbus zet daarbij in op de nieuwe A350F, waarvan de eerste exemplaren over drie jaar dienen te worden afgeleverd. Boeing moet het voorlopig doen met de B777-200F, aangezien het dit jaar stopt met de productie van de B747-8F. De laatste exemplaren van de vrachtjumbo gaan medio dit jaar naar Atlas Air.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft ook nog de B777X achter de hand, maar dat vrachtvliegtuig bestaat alleen op de tekentafel. Boeing heeft al 215 B777-200F’s gebouwd en nog eens 65 zijn in bestelling, maar Airbus lijkt nu met de recente orders voor de 350F, een serieuze concurrent te worden voor de Amerikanen in het vrachtsegment boven de tachtig ton.

Het feit dat Singapore Airlines nu gekozen heeft voor de A350F, is voor de Europese vliegbouwer een belangrijkere doorbraak. Een andere belangrijke kandidaat is Cargolux, dat waarschijnlijk dit jaar een besluit neemt over de vervanging van haar 30 vrachtjumbo’s.

Brandstofverbruik

Volgens Airbus is er de komende jaren een vraag naar 540 vrachtvliegtuigen met een capaciteit van 80 ton of meer. Een deel van die vraag zal worden afgedekt door de ombouw van B777-passagiersvliegtuigen, maar vergeleken met deze omgebouwde freighters heeft de A350F grote operationele voordelen zoals een veel lager brandstofverbruik en een hogere payload in gewicht en volume.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement