Hoe gaat het met de luchtvracht en wat is de invloed Rusland-sancties? (video)

NT webinar

Wat staat er in de Luchtvrachtmonitor en wat is de invloed van de Rusland-sancties op de luchtvrachtmarkt? Hierover gingen we tijdens een webinar in gesprek met Floris de Haan (Erasmus UPT), Niall van de Wouw (Xeneta), Rico Luman (ING) en Maarten van As (ACN).

Luchtvrachtmonitor

De Luchtvrachtmonitor wordt jaarlijks opgesteld in opdracht van branchevereniging Air Cargo Netherlands en monitort de toegevoegde waarde van luchtvracht voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid van de luchtvrachtsector. Met auteur Floris de Haan van het Erasmus Centre for Urban, Port en Transport Economics kijken we naar de methodiek en uitkomsten van de monitor. Wat zien we en wat kunnen we hier van leren voor de (nabije) toekomst? Hebben de sanctiemaatregelen en het tekort aan slots gevolgen gehad voor de toegevoegde waarde van luchtvracht?

Met Niall van de Wouw, Chief Airfreight Officer van Xeneta, bespreken we wat er op dit moment gebeurt in de sector. Hoe zien de beladinggraden eruit en wat zijn op dit moment de effecten van de coronacrisis en van de oorlog in de Oekraïne. Dit bespreken we ook met Rico Luman van ING waarbij we kijken naar het bredere plaatje: hoe reageren maakindustrieën op de huidige ontwikkelingen en wat kunnen gevolgen zijn voor de luchtvrachtsector?

Met Maarten van As, managing director van ACN, kijken we wat deze ‘industry-outlook’ betekent voor de lobby die ACN voert voor voldoende ruimte voor luchtvracht in Nederland.

Hoe gaat het met de luchtvracht en wat is de invloed Rusland-sancties? (video) | NT

Hoe gaat het met de luchtvracht en wat is de invloed Rusland-sancties? (video)

NT webinar

Wat staat er in de Luchtvrachtmonitor en wat is de invloed van de Rusland-sancties op de luchtvrachtmarkt? Hierover gingen we tijdens een webinar in gesprek met Floris de Haan (Erasmus UPT), Niall van de Wouw (Xeneta), Rico Luman (ING) en Maarten van As (ACN).

Luchtvrachtmonitor

De Luchtvrachtmonitor wordt jaarlijks opgesteld in opdracht van branchevereniging Air Cargo Netherlands en monitort de toegevoegde waarde van luchtvracht voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid van de luchtvrachtsector. Met auteur Floris de Haan van het Erasmus Centre for Urban, Port en Transport Economics kijken we naar de methodiek en uitkomsten van de monitor. Wat zien we en wat kunnen we hier van leren voor de (nabije) toekomst? Hebben de sanctiemaatregelen en het tekort aan slots gevolgen gehad voor de toegevoegde waarde van luchtvracht?

Met Niall van de Wouw, Chief Airfreight Officer van Xeneta, bespreken we wat er op dit moment gebeurt in de sector. Hoe zien de beladinggraden eruit en wat zijn op dit moment de effecten van de coronacrisis en van de oorlog in de Oekraïne. Dit bespreken we ook met Rico Luman van ING waarbij we kijken naar het bredere plaatje: hoe reageren maakindustrieën op de huidige ontwikkelingen en wat kunnen gevolgen zijn voor de luchtvrachtsector?

Met Maarten van As, managing director van ACN, kijken we wat deze ‘industry-outlook’ betekent voor de lobby die ACN voert voor voldoende ruimte voor luchtvracht in Nederland.