Dat blijkt uit een uiterst beknopte presentatie van de jaarcijfers, waar er geen gewag wordt gemaakt van een nettowinst of onderliggende kosten.

De omzet van Cargolux nam met 14,7% toe naar 5,1 miljard dollar. Daarbij profiteerde de vrachtmaatschappij vooral van de sterke marktvraag en hoge vrachttarieven in de eerste helft van 2022. Ook het wegvallen van de grote Europese concurrent, het Russische AirBridgeCargo door de westerse sancties tegen Russische maatschappijen, gaf de Luxemburgers een ruimer speelveld vorig jaar om haar capaciteit te verkopen.

Lagere benuttingsgraad

Dat er zich ook mindere tijden aandienen voor de grootste Europese vrachtmaatschappij, blijkt wel uit de onderliggende lagere vervoerscijfers van Cargolux. Zo daalde de benuttingsgraad van de omvangrijk vrachtvloot (16 B747-400F’s en 14 B747-8F’s) over het gehele boekjaar met 3,6 procentpunt naar 69,2%. Dat zijn overigens voor een all-cargo maatschappij nog steeds uiterst hoge beladingscijfers. Gemiddeld wordt uitgegaan van een goed jaar als rond 60 tot 65% van de vrachtruimte is verkocht.

Vergeleken met de concurrentie deed Cargolux het vorig jaar een stuk beter. Zo daalde de omzet gemiddeld in de luchtvracht bij de leden van de IATA met ruim 8% mondiaal en in Europa met 12%, meldt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Die omzetgroei van ruim 20% laat zien dat de vrachtmaatschappij uit het groothertogdom die marktgemiddelden makkelijk achter zich wist te laten.

Voor dit jaar waarschuwt Cargolux wel voor een ruwer marktklimaat door de dalende vrachtprijzen, meer belly-capaciteit en hoge inflatie. Dat ebit-record van 1,6 miljard dollar zal dan ook niet zo snel worden gebroken

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement