Daarmee komt het totaal aan schikkingen in Brazilië op bijna 350 miljoen dollar. Eind juli maakte de offshore-bouwer al bekend 299 miljoen dollar over te maken aan toezichthouders en aan Petrobras. In ruil daarvoor werd de verbanning van SBM van de Braziliaanse markt ongedaan gemaakt en kan het bedrijf weer meedingen naar opdrachten van Petrobras.

Corruptie

SBM dacht in 2016 al een akkoord te hebben voor 280 miljoen dollar, maar die overeenkomst werd niet geaccepteerd door de zogenoemde vijfde kamer van het Braziliaanse openbaar ministerie. Die houdt zich bezig met de bestrijding van corruptie. Het bedrag van 48 miljoen dollar is een aparte betaling aan het openbaar ministerie die nog door diezelfde vijfde kamer moet worden goedgekeurd. SBM verwacht dat die goedkeuring er nu wel komt.

Beleggers lijken daar vertrouwen in te hebben. Het aandeel maakte maandagochtend een koerssprong van zo’n 9% op de Amsterdamse effectenbeurs. Als de Braziliaanse autoriteiten het akkoord definitief accepteren, komt het totaal aan ‘corruptiekosten’ op bijna 850 miljoen dollar. Vorig jaar kocht SBM strafvervolging in de VS af voor 238 miljoen dollar. Vier jaar geleden betaalde het bedrijf in Nederland 240 miljoen dollar.