Dat zegt topman Fred van Beurs in een uitgebreide toelichting op het investeringsplan van 328 miljoen euro. Daarmee wordt de capaciteit van de huidige fabriek opgevoerd tot 200 funderingspalen van 2500 ton per stuk per jaar. Die krijgen een diameter tot 11,5 meter, wat volgens de onderneming uit Roermond de standaardmaat wordt van de volgende generatie ‘XXXL’-windturbines.

De bouw gaat in april van start en moet binnen twee jaar worden afgerond. Het 62 hectare grote complex kan dan jaarlijks een half miljoen ton staal tot funderingspalen verwerken, ruim 280.000 ton meer dan nu. De productie van de eerste palen in de nieuwe fabriek moet al in de tweede helft van 2024 worden opgestart.

Negen meter doorsnee

De vestiging in Roermond, waar Sif ruim twintig jaar geleden de eerste funderingen voor de offshoresector begon te leveren, gaat door met de bouw van palen tot negen meter doorsnee. Een deel daarvan wordt toegepast als het bovenste deel van de ‘XXXL’-palen die op de Maasvlakte worden gebouwd.

Twee bestaande klanten, waaronder Shell/Eneco-joint venture Ecowende, hebben al voor 350.000 ton palen aan bestellingen geplaatst. Daarnaast is Sif in onderhandeling met het Noorse Equinor over een langlopend raamcontract.

Het investeringsprogramma is volgens de onderneming financieel volledig gedekt. De twee ‘launching customers’ leggen samen honderd miljoen op tafel en Equinor vijftig. Grootaandeelhouder Egeria/Grachtenheer 10, volgens Quote in handen van entrepreneur  Peter Visser, draagt eveneens vijftig miljoen bij. Veertig miljoen komt uit gegarandeerde lease-inkomsten en de resterende 81 miljoen uit leningen van Invest -NL en een consortium van banken.

Sif besteedt in de negen pagina’s tellende aankondiging veel aandacht aan de gevolgen van het project voor de stikstofuitstoot. Volgens het bedrijf zal die door toenemende electrificering van het productieproces omlaag gaan. Het bedrijf heeft er daarom vertrouwen in dat het een natuurvergunning voor zowel het bestaande complex als de uitbreiding in de wacht zal slepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement