Het spoorbedrijf en EVG zijn het eens geworden over onder meer een coronabonus van 1.100 euro voor alle werknemers, hogere toeslagen en een loonsverhoging van 1,5% per 1 januari volgend jaar.

Deutsche Bahn en EVG gingen om tafel om de bestaande cao-afspraken open te breken nadat de spoorwegen een nieuw cao-akkoord had bereikt met de veel kleinere machinistenbond GDL. De EVG wilde de verbeteringen uit dat akkoord ook voor zijn eigen achterban en dreigde met acties.

Nieuwe strijd

EVG-bestuurder Kristian Loroch waarschuwt ondanks het nu bereikte onderhandelingsresultaat al voor een nieuwe strijd met DB wanneer de afspraken op 1 maart 2023 aflopen. De GDL heeft vanaf die datum een nieuwe loonstijging van 1,8% bedongen bij de spoorwegen, maar de EVG zal daarover opnieuw moeten onderhandelen.

De EVG zag een jaar geleden nog af van hoge looneisen vanwege de moeilijke omstandigheden door de coronacrisis. Baanzekerheid en nieuwe investeringen door Deutsche Bahn leken op dat moment het hoogst haalbare.

Stakingen

Dit jaar werd het goederenvervoer op het Duitse spoor meermaals getroffen door machinistenstakingen. Begin september legden de machinisten het werk gedurende vijf dagen stil.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement