Het bedrijf geeft aan dit te willen doen omdat Rusland hun belangrijkste zeehavens blokkeert en zij hun exportcapaciteit willen behouden. Vanwege de beperkte mogelijkheden in de havens kijkt men nu naar de mogelijkheden van het spoor voor het exporteren van voornamelijk landbouwgoederen naar Europa.

De organisatie heeft voor elke grensovergang een ‘werkgroep’ opgezet met medewerkers die maatregelen moeten gaan ontwikkelen en uitvoeren om het verkeer via de grensovergangen te vergroten. Het spoorbedrijf geeft bovendien aan bezig te zijn met onderhandelingen met aangrenzende spoorwegen om de hoeveelheid verkeer te vergroten en douaneprocedures te versnellen.

Graan

Volgens Ukrainian Railways wordt er in totaal jaarlijks zo’n 60 miljoen ton graan uit Oekraïne geëxporteerd, waarvan 95% via de zeehavens. Op de dag van de inval van Rusland in het land werd de haven van Odessa door de regering gesloten. Volgens het bedrijf zijn nu alleen de havens Izmail en Reni beschikbaar voor het overslaan van vracht voor export. Er kunnen bovendien alleen kleine hoeveelheden vracht worden overgeslagen.

De spoororganisatie laat weten dat er in de eerste elf dagen van maart in totaal ruim 100.000 ton graan is overgeslagen in het land. Dat is 87% minder dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. In februari steeg de hoeveelheid graan die werd geëxporteerd nog met 37,4% in vergelijking met dezelfde periode van het jaar ervoor.

Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor meer dan een kwart van de tarwe-export van de wereld. Nu de havens in Oekraïne grotendeels gesloten zijn door de aanhoudende gevechten, is de logistiek in het land in de war geschopt. Ook kunnen boeren maar moeilijk het land op om nieuwe teelten op te zetten. Hierdoor ontstaan tekorten en stijgen de tarweprijzen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement