Het nieuwe rangeerterrein van de haven in Zeebrugge bestaat uit twee grote sporenbundels. De vertrek- en aankomstbundel Zwankendamme en de rangeerbundel Zeebrugge.

De infrastructuur van Zwankendamme werd eerder al gemoderniseerd en was eind 2018 klaar. Nu is ook de laatste hand gelegd aan de rangeerbundel Zeebrugge. In totaal zijn er 18 sporen. Indien nodig kunnen beide bundels nog uitgebreid worden.

De rangeerbundel Zeebrugge telt acht sporen waarvan vier met bovenleiding. Drie sporen in de bundel zijn lange sporen, waar treinen tot 750 meter ontvangen kunnen worden.

Rangeren

Deze infrastructuur heeft bovendien een automatische heuvelinstallatie en automatisch bediende wissels. Met zo’n systeem gaat het rangeren en samenstellen van goederentreinen sneller. De bundel Zwankendamme heeft tien geëlektrificeerde sporen waarvan vier lange sporen.

Naast deze sporen is er nog een aparte bundel van 4 sporen waar klanten van Infrabel hun locomotieven tijdelijk kunnen parkeren. Vroeger werden locomotieven op het rangeerterrein geparkeerd en dat zorgde voor capaciteitsverlies.

Beide spoorbundels liggen nu achter elkaar, terwijl ze vroeger elk aan de andere kant van het hoofdspoor Brugge-Zeebrugge lagen. Nu treinen deze spoorlijn veel minder moeten kruisen, komt er meer capaciteit beschikbaar en hoeven goederentreinen minder rangeerbewegingen te maken.

In totaal is er 133 miljoen euro geïnvesteerd in het rangeerterrein. Het overgrote deel van de werken werd geprefinancierd door de Vlaamse overheid. In de totale investering zit bovendien 2,1 miljoen euro aan subsidies van de Europese Unie. Dit bedrag werd gebruikt voor het vervangen van de overweg Wulfsberge door een brug en voor het aanleggen van vier lange sporen.

Dit artikel verscheen eerder op Railtech.be.

Meer weten over de spoorinfrastructuur van, naar en in de Belgische havens? Registreer je dan voor RailTech Belgium, waar dit onderwerp een van de hoofdthema’s is. Klik hier voor meer informatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement