Dat blijkt uit de jaarcijfers van het moederbedrijf Deutsche Bahn (DB). Dat DB desondanks zwarte cijfers wist te schrijven is volledig toe te schrijven aan de monsterwinst van 1,8 miljard euro van logistieke dochter DB Schenker.

De laatste keer dat DB Cargo winst maakte was in 2014. Sindsdien heeft spoorgoederenvervoer het concern meer dan 3 miljard euro aan verliezen opgeleverd. Hoewel het vorig jaar met een verlies van ‘maar’ 481 miljoen euro weer wat beter leek te gaan, is het resultaat in 2022 weer verslechterd. Volgens DB heeft de railgoederendochter geleden onder ‘de gespannen bedrijfssituatie’ en ‘extra kosten’.

Het bedrijf laat weten last te hebben gehad van hogere onderhoudskosten en energiekosten. Ook zijn de personeelskosten en de IT-kosten toegenomen. Daarnaast liepen investeringen aan locomotieven vertraging op omdat het inkoopproces langer duurde door kostenstijgingen bij leveranciers. Er moesten bovendien vaker locomotieven en wagons gehuurd worden.

De omzet van de goederenvervoerder steeg nog wel wel licht, met ruim 5% ten opzichte van 2021, maar het vervoerde volume, 222 miljoen ton, liet een afname zien van bijna 2%. Ook het aantal treinen die de vrachtmaatschappij per dag reed nam vorig jaar af. Het aantal vervoerde tonkilometers bleef nagenoeg gelijk.

Dat de volumes zijn teruggelopen schrijft de Duitse vervoerder grotendeels toe aan een terugval van het staaltransport in het Verenigd Koninkrijk door hoge energiekosten, de vele bouwwerkzaamheden in Duitsland en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Succesverhaal

De forse winst van DB Schenker is in scherp contrast met die van DB Cargo. Het resultaat steeg met 50% naar 1,8 miljard vorig jaar. Het ebit van moederbedrijf DB (1,3 miljard) kwam dan ook geheel voor rekening van het expeditiebedrijf Schenker.

Financieel topman Levin Holle bij Deutsche Bahn benadrukt dat ondanks de lagere vrachttarieven in de lucht- en zeevracht, DB Schenker in topvorm is. ‘Het is een succesverhaal en het bedrijf is goed gepositioneerd in alle relevante marktgebieden.’ DB Schenker, dat dit jaar in de etalage is gezet door DB, heeft volgens hem de ‘potentie om de komende jaren zeer goede resultaten te leveren’.

Winstwaarschuwing

DB laat alvast weten voor het lopende boekjaar een verlies te verwachten van ongeveer een miljard euro. Dit zou komen door onder andere de hoge inflatie en vooruitbetalingen voor extra infrastructuurverbeteringen. Ook voorziet DB dit jaar meer kwijt te zijn door de hoge energie- en inkoopprijzen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement