De nieuwe sporen zijn ruim 750 meter lang en uitgerust met automatisch bediende wissels. Sporenbundel Zandeken, gelegen op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen, is een belangrijke vertrek- en aankomstplek voor goederentreinen in Gent. Ook ligt het vlakbij het Kluizendok, een dok met een aanliggend bedrijventerrein.

‘Rond het Kluizendok wordt nog economische groei verwacht. Daarom hebben wij de capaciteit op sporenbundel Zandeken uitgebreid. Door onze infrastructuur te moderniseren maken we bovendien onze afhandelingstijd korter en het gebruik van het spoor aantrekkelijker voor de op Kluizendok gevestigde bedrijven’, vertelt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel.

Rangeren

Infrabel wil ‘in de nabije toekomst’ een nieuwe spoorlijn aanleggen van de noordzijde van de sporenbundel naar het Kluizendok, zodat treinen in een cirkel kunnen rijden tussen Zandeken en de aan het kluizendok gevestigde bedrijven en terminals. Omdat de bundel hierdoor aan alle kanten ontsloten is, hoeven treinen minder tijdrovende manoeuvres uit te voeren bij het rangeren.

Infrabel heeft al met al twee jaar gewerkt aan het uitbreiden van de sporenbundel en laat weten dat er in de toekomst ruimte is voor nog meer nieuwe sporen. Ook moet de sporenbundel in de toekomst aangesloten worden op Rail Ghent Terneuzen, waardoor Zandeken is direct is verbonden met Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement