Lineas bevestigt dat het Argos Wityu en de Belgische overheid nu aan een eerste kapitaalverhoging voor de vervoerder werken waardoor er ‘op korte termijn’ 20 miljoen euro naar Lineas gaat. Argos Wityu heeft 90% van de aandelen in het bedrijf in handen. De Belgische federale overheid bezit de overige 10%. Beide partijen investeren 10 miljoen euro in de vervoerder. Lineas heeft daardoor nog 80 miljoen euro aan extra middelen nodig. Hiervoor is het bedrijf nog steeds op zoek naar een derde aandeelhouder.

‘Op deze manier kun je iemand binnenbrengen met specifieke middelen en vaardigheden die we nu nog niet hebben. Er zijn cijfers die tonen dat spoor de toekomst is. Dus voor een investeerder zijn er vele redenen om in spoor te investeren. Bovendien hebben wij een plan. Ik ben er daarom van overtuigd dat we veel kandidaten zullen hebben’, zei ceo Bernard Gustin over de zoektocht naar een derde aandeelhouder in een eerder interview met NT.

Uit de rode cijfers

Lineas kampt al jaren met rode cijfers. Over het boekjaar dat liep tussen 1 juli 2020 en 31 december 2021 zag de vervoerder onder de streep een nettoverlies van 81,7 miljoen euro. Eind 2021 had Lineas bovendien ruim 303 miljoen euro aan schulden. Om weer winst te gaan maken werd oud-ceo Geert Pauwels in februari 2022 vervangen door Bernard Gustin. Deze oorspronkelijk uit de luchtvaart afkomstige ceo moet er met een nieuwe strategie voor zorgen dat het bedrijf in 2025 uit de rode cijfers komt en weer structureel winst gaat maken.

Hoewel het verlies volgens Gustin gedeeltelijk te wijten was aan externe factoren zoals corona, de vele verstoringen in de infrastructuur en de overstromingen in de zomer van 2021, stelde hij ook dat Lineas in het verleden te veel focus heeft gelegd op groei. Het bedrijf wil zich op het gebied van intermodaal vervoer nu vooral richten op het verder ontwikkelen van drie corridors. De focus kwam vooral te liggen op de havens van Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge. Vanuit daar ligt de nadruk op het rijden van treinen via zowel Frankrijk als Duitsland naar Italië, naar Spanje via Lyon en naar Scandinavië. Het bedrijf wil het marktaandeel in Nederland bovendien verdubbelen van 15- naar 30%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement