‘Eind 2024 weer zwarte cijfers voor DB Cargo is zelfmoordmissie’

Ondernemingsraad DB

DB Cargo wil uiterlijk eind 2024 weer zwarte cijfers schrijven, zegt Jörg Hensel, voorzitter van de Europese ondernemingsraad (EBR) van DB Cargo. In 2022 maakte het bedrijf echter nog een verlies van maar liefst 665 miljoen euro. Hensel noemt de huidige doelstelling te ambitieus en ‘een zelfmoordmissie’.

Peeradontax / Shutterstock.com

Dat laat transportvakblad DVZ weten op basis van een persconferentie van de groepsondernemingsraad (KBR) en de Europese ondernemingsraad. Volgens Hensel wil het bedrijf het verlies dit jaar al tot 225 miljoen euro beperken. Dit doel is volgens Hensel ook niet te bereiken.

Een groot deel van het verlies van DB Cargo komt door het wagenladingvervoer, waarbij treinen samengesteld worden uit één of enkele wagons per klant in plaats van uit een hele trein voor een klant. Volgens DVZ komt 400 miljoen van het verlies van de goederenvervoerder voort uit dit type transport.

Plan B

Hensel waarschuwde op de persconferentie ook voor grote bezuinigingen in het wagenladingvervoer. Zonder steun van de overheid zou DB Cargo volgens hem genoodzaakt zijn over te gaan op een plan B, waarin zou staan dat het aantal rangeerstations voor wagenladingvervoer in Duitsland moet afnemen van 144 naar slechts 10. Ook het aantal goederentransportpunten dat het bedrijf gebruikt in Duitsland zou in dat geval afnemen van 1000 naar slechts 100.

Dit betekent volgens Hensel dat er bij DB Cargo in Duitsland zo’n 8000 banen op de tocht staan. Daar komen bovendien nog eens 1400 banen in Europa bij. Hensel waarschuwt dat dit er op neer komt dat er in de toekomst een stuk meer goederen per vrachtwagen worden vervoerd. Hij stelt daarom dat het belangrijk is om in de toekomst de Digitale Automatische Koppeling in te voeren om processen in het wagenladingvervoer te versnellen. Totdat dit mogelijk is, moeten Europese landen dit type vervoer volgens hem ondersteunen.

Onderfinanciering infrastructuur

Tijdens de persconferentie werd ook gesproken over het nieuw op te richten bedrijf InfraGo. De Monopolkommission, een onafhankelijke commissie van experts die de Duitse regering adviseren over mededingingsbeleid, stelde vorige week dat er in Duitsland een nieuw en onafhankelijk bedrijf moet komen dat verantwoordelijk is voor het beheren van de infrastructuur.

Volgens de experts zou dit bedrijf gericht moeten zijn op het algemeen belang en zoveel mogelijk onafhankelijk van DB moeten opereren. Het staat nu al op de planning dat er een aparte infrastructuurdivisie moet komen, maar die wordt niet volledig afgesplitst van DB.

Jens Schwarz, voorzitter van de KBR, benadrukte juist dat hij het advies van de commissie geen goed plan vindt. Een splitsing van de groep zou de prestaties volgens hem verslechteren in plaats van verbeteren. Niet de groepsstructuur maar de onderfinanciering van de infrastructuur is volgens hem het probleem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Eind 2024 weer zwarte cijfers voor DB Cargo is zelfmoordmissie’ | NT

‘Eind 2024 weer zwarte cijfers voor DB Cargo is zelfmoordmissie’

Ondernemingsraad DB

DB Cargo wil uiterlijk eind 2024 weer zwarte cijfers schrijven, zegt Jörg Hensel, voorzitter van de Europese ondernemingsraad (EBR) van DB Cargo. In 2022 maakte het bedrijf echter nog een verlies van maar liefst 665 miljoen euro. Hensel noemt de huidige doelstelling te ambitieus en ‘een zelfmoordmissie’.

Peeradontax / Shutterstock.com

Dat laat transportvakblad DVZ weten op basis van een persconferentie van de groepsondernemingsraad (KBR) en de Europese ondernemingsraad. Volgens Hensel wil het bedrijf het verlies dit jaar al tot 225 miljoen euro beperken. Dit doel is volgens Hensel ook niet te bereiken.

Een groot deel van het verlies van DB Cargo komt door het wagenladingvervoer, waarbij treinen samengesteld worden uit één of enkele wagons per klant in plaats van uit een hele trein voor een klant. Volgens DVZ komt 400 miljoen van het verlies van de goederenvervoerder voort uit dit type transport.

Plan B

Hensel waarschuwde op de persconferentie ook voor grote bezuinigingen in het wagenladingvervoer. Zonder steun van de overheid zou DB Cargo volgens hem genoodzaakt zijn over te gaan op een plan B, waarin zou staan dat het aantal rangeerstations voor wagenladingvervoer in Duitsland moet afnemen van 144 naar slechts 10. Ook het aantal goederentransportpunten dat het bedrijf gebruikt in Duitsland zou in dat geval afnemen van 1000 naar slechts 100.

Dit betekent volgens Hensel dat er bij DB Cargo in Duitsland zo’n 8000 banen op de tocht staan. Daar komen bovendien nog eens 1400 banen in Europa bij. Hensel waarschuwt dat dit er op neer komt dat er in de toekomst een stuk meer goederen per vrachtwagen worden vervoerd. Hij stelt daarom dat het belangrijk is om in de toekomst de Digitale Automatische Koppeling in te voeren om processen in het wagenladingvervoer te versnellen. Totdat dit mogelijk is, moeten Europese landen dit type vervoer volgens hem ondersteunen.

Onderfinanciering infrastructuur

Tijdens de persconferentie werd ook gesproken over het nieuw op te richten bedrijf InfraGo. De Monopolkommission, een onafhankelijke commissie van experts die de Duitse regering adviseren over mededingingsbeleid, stelde vorige week dat er in Duitsland een nieuw en onafhankelijk bedrijf moet komen dat verantwoordelijk is voor het beheren van de infrastructuur.

Volgens de experts zou dit bedrijf gericht moeten zijn op het algemeen belang en zoveel mogelijk onafhankelijk van DB moeten opereren. Het staat nu al op de planning dat er een aparte infrastructuurdivisie moet komen, maar die wordt niet volledig afgesplitst van DB.

Jens Schwarz, voorzitter van de KBR, benadrukte juist dat hij het advies van de commissie geen goed plan vindt. Een splitsing van de groep zou de prestaties volgens hem verslechteren in plaats van verbeteren. Niet de groepsstructuur maar de onderfinanciering van de infrastructuur is volgens hem het probleem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement