Ruim 250 miljoen verlies bloktreinen en gecombineerd vervoer DB Cargo

Schriftelijke vragen parlement

DB Cargo heeft vorig jaar 157 miljoen euro verlies gemaakt met het vervoer per bloktrein, ofwel treinen met lading voor één klant. Het gecombineerd vervoer stond in 2022 met 108 miljoen euro in de min.

Foto: Pixabay

Dat blijkt uit een reactie van de Duitse regering op schriftelijke vragen van het Duitse parlementslid Michael Donth van de oppositiepartij CDU. In totaal maakte de goederendochter van Deutsche Bahn vorig jaar volgens de regeringscijfers een verlies van 858 miljoen euro.

Naast de verliezen in het bloktreinvervoer en het gecombineerd vervoer ging er dat jaar 108 miljoen euro naar dochteronderneming Transfesa Logistics, in verband met de corionacrisis. Eerder was bovendien al bekendgemaakt dat het wagenladingvervoer, waarbij er op één trein lading van meerdere klanten wordt vervoerd, verantwoordelijk was voor een verlies van 442 miljoen euro. Daarmee is dit segment verantwoordelijk voor meer dan de helft van het verlies van de goederenvervoerder.

Talrijke concurrenten

Desondanks blijkt nu dat het bedrijf ook flinke verliezen maakt op andere bedrijfsonderdelen. ‘Ook in het gecombineerde vervoer en in het vervoer van bloktreinen zijn er hoge verliezen voor de DB-dochter. In tegenstelling tot het complexe wagenladingvervoer, zijn er in deze bedrijfstakken talrijke private concurrenten actief die hiermee wel winst maken’, zo stelt Donth hierover.

De redenen waarom DB Cargo hierin geen winst kan maken zijn volgens hem nog steeds niet overtuigend en hij roept op tot meer transparantie. De DB-goederendochter noemt bijvoorbeeld een gebrek aan capaciteit op het Duitse spoor als reden. De concurrenten van DB kampen echter met hetzelfde probleem.

Donth vraagt de overheid bovendien om geld te steken in maatregelen die de hele sector ten goede komen, zoals investeringen in de infrastructuur, en niet in het verlieslijdende wagenladingvervoer van DB Cargo. ‘Elk ander bedrijf zou het met deze resultaten niet redden’, zo benoemt hij.

Het gaat al jaren slecht met DB Cargo. De railgoederenvervoerder behaalde de laatste winst in 2014 en leverde het moederbedrijf sindsdien allen maar verliezen op. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van meer dan drie miljard euro. Ook over de eerste helft van het lopende jaar werden weer rode cijfers geschreven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Ruim 250 miljoen verlies bloktreinen en gecombineerd vervoer DB Cargo | NT

Ruim 250 miljoen verlies bloktreinen en gecombineerd vervoer DB Cargo

Schriftelijke vragen parlement

DB Cargo heeft vorig jaar 157 miljoen euro verlies gemaakt met het vervoer per bloktrein, ofwel treinen met lading voor één klant. Het gecombineerd vervoer stond in 2022 met 108 miljoen euro in de min.

Foto: Pixabay

Dat blijkt uit een reactie van de Duitse regering op schriftelijke vragen van het Duitse parlementslid Michael Donth van de oppositiepartij CDU. In totaal maakte de goederendochter van Deutsche Bahn vorig jaar volgens de regeringscijfers een verlies van 858 miljoen euro.

Naast de verliezen in het bloktreinvervoer en het gecombineerd vervoer ging er dat jaar 108 miljoen euro naar dochteronderneming Transfesa Logistics, in verband met de corionacrisis. Eerder was bovendien al bekendgemaakt dat het wagenladingvervoer, waarbij er op één trein lading van meerdere klanten wordt vervoerd, verantwoordelijk was voor een verlies van 442 miljoen euro. Daarmee is dit segment verantwoordelijk voor meer dan de helft van het verlies van de goederenvervoerder.

Talrijke concurrenten

Desondanks blijkt nu dat het bedrijf ook flinke verliezen maakt op andere bedrijfsonderdelen. ‘Ook in het gecombineerde vervoer en in het vervoer van bloktreinen zijn er hoge verliezen voor de DB-dochter. In tegenstelling tot het complexe wagenladingvervoer, zijn er in deze bedrijfstakken talrijke private concurrenten actief die hiermee wel winst maken’, zo stelt Donth hierover.

De redenen waarom DB Cargo hierin geen winst kan maken zijn volgens hem nog steeds niet overtuigend en hij roept op tot meer transparantie. De DB-goederendochter noemt bijvoorbeeld een gebrek aan capaciteit op het Duitse spoor als reden. De concurrenten van DB kampen echter met hetzelfde probleem.

Donth vraagt de overheid bovendien om geld te steken in maatregelen die de hele sector ten goede komen, zoals investeringen in de infrastructuur, en niet in het verlieslijdende wagenladingvervoer van DB Cargo. ‘Elk ander bedrijf zou het met deze resultaten niet redden’, zo benoemt hij.

Het gaat al jaren slecht met DB Cargo. De railgoederenvervoerder behaalde de laatste winst in 2014 en leverde het moederbedrijf sindsdien allen maar verliezen op. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van meer dan drie miljard euro. Ook over de eerste helft van het lopende jaar werden weer rode cijfers geschreven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement