De winst voor belastingen kwam vorig jaar uit op 166,5 miljoen euro (+114%). Ondanks het afstoten van de Russische en Belarussische activiteiten groeide de omzet van de groep met ruim een derde, naar 1,93 miljoen euro.

Daarmee kan de Litouwse transportreus terugkijken op een uiterst succesvol boekjaar. Het concern ziet in de goede cijfers bevestiging dat het op de goede weg is met zijn nieuwe bedrijfsstructuur, waarbij Girteka is opgedeeld in drie geografisch georiënteerde transportbedrijven en een gedeeld ‘service center’.

Cruciale beslissingen

Ceo Edvardas Liachovičius: ‘De resultaten tonen aan dat we tijdig een aantal cruciale beslissingen hebben genomen en daar nu de effecten van zien.’

Girteka positioneert zich nadrukkelijk als ‘asset-based’ transportbedrijf, met een wagenpark van 9.200 vrachtwagens en 9.800 opleggers. Het bedrijf vervoert daarmee 880.000 FTL-ladingen per jaar. Door het chauffeurstekort moet het bedrijf echter alle zeilen bijzetten om die trucks ook op de weg te houden.

Liachovičius: ‘Investeringen in geografische regio’s en verbeterde werkomstandigheden hebben ons geholpen nieuwe collega’s aan te trekken, waardoor we de nodige capaciteit konden bieden en onze verplichtingen jegens onze klanten konden nakomen.’

Duikvlucht

2023 zal volgens Liachovičius een beduidend moeilijker jaar worden. De vraag naar transport is sinds halverwege 2022 bezig aan een duikvlucht, aldus de ceo. De in 2022 geboekte winst zal daarom voor een belangrijk deel worden aangewend om de investeringen in digitalisering en vernieuwing van het wagenpark ook dit jaar overeind te houden.

Die taak zal overigens op de schouders terechtkomen van de Nederlander Jeroen Eijsink, die vanaf 1 augustus aan het roer komt te staan bij de Litouwers. De nieuwe ceo is afkomstig van de Amerikaanse expediteur C.H. Robinson, waar hij sinds 2015 verantwoordelijk was voor de Europese activiteiten. Eerder was hij werkzaam bij Siemens en Deutsche Post DHL.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement