Dringend advies om goederenvervoer stil te leggen bij code rood

Zeer sterke windstoten

Bedrijven actief in het goederenvervoer in regio’s waar woensdagochtend code rood van kracht is, wordt dringend geadviseerd het vervoer stil te leggen. Dat laten TLN en Evofenedex weten. Door zeer sterke windstoten kunnen bijvoorbeeld vrachtwagens kantelen. Bij code rood staat veiligheid voorop.

Foto: Shutterstock

Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Rijkswaterstaat zegt dat mensen niet de snelweg op moeten gaan in het gebied waar code rood geldt.

Ook bij code oranje geldt er voor het goederenvervoer over de weg een aantal dringende adviezen, zoals het bespreken van het (tijdelijk) stilleggen van vervoer met afnemers en vervoerders. Het mijden van kritieke punten, zoals tunnels en bruggen, wordt dringend aangeraden. Verder is het belangrijk om de situatie op de weg voortdurend te evalueren met de vervoerders en chauffeurs, aldus de verenigingen.

In de flyer ‘Preventie bij extreem weer’, dat is opgesteld door TLN, Evofenedex en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, staat dat bij code rood het advies is om werk stil te leggen in het gebied waar code rood geldt. De uitvoerende partij is eindverantwoordelijk voor de veiligheid.

Bezorgers

Postbezorgers in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland gaan niet de straat op vanwege code rood door zeer harde windstoten. Dat laat PostNL weten. In Noord-Holland geldt de maatregel tot 13.00 uur, in Flevoland tot 14.00 uur en in Friesland tot 15.00 uur. De bezorgtijden worden verruimd tot 21.00 uur, aldus een verklaring van PostNL. De pakketbezorging ondervindt volgens de woordvoerder minder overlast van het noodweer omdat die bezorgers met bussen rijden.

Bezorgers van boodschappen treffen eveneens maatregelen vanwege het noodweer in een groot deel van het land. Zo laat Jumbo weten dat thuisbezorging in drie provincies tijdelijk is stilgelegd. Picnic heeft verder honderden bestellingen on hold gezet in vier steden in Noord-Holland.

Supermarktketen Jumbo bezorgt geen boodschappen in Noord-Holland, Flevoland en Friesland, in ieder geval tot het begin van de middag. In die provincies is code rood van kracht. “Op dit soort turbulente dagen monitoren we het weer nauwgezet en zijn we extra alert op veranderingen in het weerbeeld”, aldus een zegsman. “Zodra het kan gaan onze collega’s vanzelfsprekend weer de weg op om bestellingen te bezorgen.”

Voor Picnic gaat het om bestellingen in Haarlem, Hoorn, Zaandam en Alkmaar. Klanten kunnen ervoor kiezen om hun bestelling later op de dag te laten bezorgen of zelf op te halen. “Klanten bestellen voor een vast tijdstip, dus ze zijn op een later moment misschien niet thuis voor een bezorging. Daarom kunnen zij kiezen”, legt een woordvoerder van Picnic uit.

Flitsbezorger Flink heeft de bezorging van boodschappen gestaakt in alle gebieden waar code rood of oranje geldt. In de gebieden met code geel bekijkt het bedrijf per situatie of het nog verantwoord is om bezorgers de weg op te laten gaan, meldt een woordvoerder. Flink beoordeelt in de loop van de dag, als code rood of oranje niet meer gelden, per situatie of het verantwoord is om de bezorging weer door te laten gaan.

Getir meldt dat de activiteiten altijd direct worden stilgelegd bij noodweer. “Bezorgers gaan niet de weg op”, laat een woordvoerder van de flitsbezorger weten.

Snelwegen dicht

Verschillende snelwegen zijn woensdagochtend afgesloten vanwege bomen die in de storm zijn omgewaaid. Het gaat onder meer om afsluitingen op de A9, A6 en de A10, meldt Rijkswaterstaat. Ook is de eerste omgewaaide vrachtwagen een feit, en is er een bakwagen omgevallen.

Dringend advies om goederenvervoer stil te leggen bij code rood | NT

Dringend advies om goederenvervoer stil te leggen bij code rood

Zeer sterke windstoten

Bedrijven actief in het goederenvervoer in regio’s waar woensdagochtend code rood van kracht is, wordt dringend geadviseerd het vervoer stil te leggen. Dat laten TLN en Evofenedex weten. Door zeer sterke windstoten kunnen bijvoorbeeld vrachtwagens kantelen. Bij code rood staat veiligheid voorop.

Foto: Shutterstock

Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Rijkswaterstaat zegt dat mensen niet de snelweg op moeten gaan in het gebied waar code rood geldt.

Ook bij code oranje geldt er voor het goederenvervoer over de weg een aantal dringende adviezen, zoals het bespreken van het (tijdelijk) stilleggen van vervoer met afnemers en vervoerders. Het mijden van kritieke punten, zoals tunnels en bruggen, wordt dringend aangeraden. Verder is het belangrijk om de situatie op de weg voortdurend te evalueren met de vervoerders en chauffeurs, aldus de verenigingen.

In de flyer ‘Preventie bij extreem weer’, dat is opgesteld door TLN, Evofenedex en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, staat dat bij code rood het advies is om werk stil te leggen in het gebied waar code rood geldt. De uitvoerende partij is eindverantwoordelijk voor de veiligheid.

Bezorgers

Postbezorgers in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland gaan niet de straat op vanwege code rood door zeer harde windstoten. Dat laat PostNL weten. In Noord-Holland geldt de maatregel tot 13.00 uur, in Flevoland tot 14.00 uur en in Friesland tot 15.00 uur. De bezorgtijden worden verruimd tot 21.00 uur, aldus een verklaring van PostNL. De pakketbezorging ondervindt volgens de woordvoerder minder overlast van het noodweer omdat die bezorgers met bussen rijden.

Bezorgers van boodschappen treffen eveneens maatregelen vanwege het noodweer in een groot deel van het land. Zo laat Jumbo weten dat thuisbezorging in drie provincies tijdelijk is stilgelegd. Picnic heeft verder honderden bestellingen on hold gezet in vier steden in Noord-Holland.

Supermarktketen Jumbo bezorgt geen boodschappen in Noord-Holland, Flevoland en Friesland, in ieder geval tot het begin van de middag. In die provincies is code rood van kracht. “Op dit soort turbulente dagen monitoren we het weer nauwgezet en zijn we extra alert op veranderingen in het weerbeeld”, aldus een zegsman. “Zodra het kan gaan onze collega’s vanzelfsprekend weer de weg op om bestellingen te bezorgen.”

Voor Picnic gaat het om bestellingen in Haarlem, Hoorn, Zaandam en Alkmaar. Klanten kunnen ervoor kiezen om hun bestelling later op de dag te laten bezorgen of zelf op te halen. “Klanten bestellen voor een vast tijdstip, dus ze zijn op een later moment misschien niet thuis voor een bezorging. Daarom kunnen zij kiezen”, legt een woordvoerder van Picnic uit.

Flitsbezorger Flink heeft de bezorging van boodschappen gestaakt in alle gebieden waar code rood of oranje geldt. In de gebieden met code geel bekijkt het bedrijf per situatie of het nog verantwoord is om bezorgers de weg op te laten gaan, meldt een woordvoerder. Flink beoordeelt in de loop van de dag, als code rood of oranje niet meer gelden, per situatie of het verantwoord is om de bezorging weer door te laten gaan.

Getir meldt dat de activiteiten altijd direct worden stilgelegd bij noodweer. “Bezorgers gaan niet de weg op”, laat een woordvoerder van de flitsbezorger weten.

Snelwegen dicht

Verschillende snelwegen zijn woensdagochtend afgesloten vanwege bomen die in de storm zijn omgewaaid. Het gaat onder meer om afsluitingen op de A9, A6 en de A10, meldt Rijkswaterstaat. Ook is de eerste omgewaaide vrachtwagen een feit, en is er een bakwagen omgevallen.