Bij een Blockabfertigung worden vrachtwagens mondjesmaat doorgelaten op de Brennerroute over de A12 vanuit Duitsland, met een maximum van 300 vrachtwagens per uur. Volgens de Oostenrijkers is dat nodig omdat het anders te druk wordt met vrachtverkeer in Tirol, wat ook zijn weerslag heeft op de natuur in de regio.

‘Uit analyses is gebleken dat op deze dagen opnieuw een bijzonder hoog volume aan vrachtverkeer te verwachten is, wat tot opstoppingen op de Inntal-corridor zal leiden’, schrijft de regering van Tirol op haar website. De dagen voor het tweede halfjaar worden later bekendgemaakt. Dit jaar staan er 41 dagen voor blokafhandeling op de planning.

Alternatief

Duitsland en Italië zijn tegenstanders van de Blockabfertigung, omdat het tot grote opstoppingen leidt. Op sommige dagen lopen de files op tot 70 kilometer. De landen zijn met elkaar en de Europese Commissie in gesprek om tot een alternatieve oplossing te komen.

De presidenten van Tirol (Oostenrijk), Beieren (Duitsland) en de Italiaanse provincie Zuid-Tirol kwamen in april met een intentieverklaring voor een tijdslotensysteem dat de Blockabfertigung moet vervangen. Het lokale initiatief kreeg echter niet de steun van de landsregeringen en Brussel.

Volgens Tiroler politici blijft de Blockabfertigung noodzakelijk. ‘Doseren is de afgelopen vijf en een half jaar een effectieve noodmaatregel gebleken’, citeert de Tiroler Tageszeitung gouverneur Anton Mattle. Raadslid René Zumtobel zegt dat er ‘geen alternatief’ voor de blokafhandeling is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement