De agenturen van Pakhoed Maritime en Furness Scheepvaart overlappen elkaar niet, zodat er geen sprake is van een ‘conflict of interests’. Dat was vorig jaar bij de fusie van de moederbedrijven nog wel zo, toen Furness Scheepvaart agent was van Sofrana en Pakhoed Maritime agent was van Koala Express, die beiden diensten onderhielden op Australie. Sofrana heeft zijn dienst eind vorig jaar gestaakt wegens tegenvallende resultaten. Koala Express, voorheen van Joon Shipping maar inmiddels eigendom van de Duitse rederij Schuldt, is nog wel op Australie actief.

Nieuw pand

Volgens De Meester zijn alleen al de kosten van het laten wegvallen van een lokatie interessant genoeg om samen te gaan. “We gaan naar het nieuwe pand van Furness Scheepvaart in de Waalhaven. Dat scheelt behoorlijk in huur. Verder zal door de integratie van de twee bedrijven een aantal staf-functies komen te vervallen.”
Er werken nu 98 mensen bij de twee bedrijven. Na de integratie zullen dat er – op termijn – 85 a 86 zijn. “Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Sommige mensen kunnen vervroegd met de VUT, voor anderen hebben we al elders in het Pakhoed-concern een baan gevonden” , aldus De Meester.

Trampvaart

“Er ontstaat straks een grote nieuwe cargadoor, met een indrukwekkend aantal lijndienst-agenturen die mooi op elkaar aansluiten. Maar ook in de trampvaart passen we mooi bij elkaar. Pakhoed Maritime is sterk in de tankervaart, in de breedst mogelijke zin. Furness Scheepvaart is juist erg sterk in de droge lading. Straks vertegenwoordigen we uiteenlopende principalen als Statoil, Tokyo Marine, Gasocean en Shipmair.”
Het nieuwe bedrijf gaat op 1 januari van start onder de naam Pakhoed Furness Maritime BV. De Meester wordt directeur, A.G. Melching van Furness Scheepvaart wordt adjunct-directeur en eerst verantwoordelijke voor de lijnvaart. P. Hoogerwaard wordt hoofd van de afdeling trampvaart. De integratie van de twee Rotterdamse cargadoorsbedrijven heeft geen effect op de werkzaamheden of de naam van het Belgische zusterbedrijf Furness Shipping & Agency Company, met vestigingen in Antwerpen en Gent. Zoals ook de huidige Rotterdamse bedrijven blijft Furness Shipping & Agency rechtstreeks rapporteren aan de Furness Pakhoed Transport Groep, de transportdivisie van Koninklijke Pakhoed NV.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement