België duidt Fluxys aan als uitbater transportnet voor waterstof

via dochterbedrijf Fluxys Hydrogen

De Belgische federale regering heeft Fluxys Hydrogen, een dochteronderneming van aardgastransportnetbeheerder Fluxys Belgium, aangeduid als beheerder van het toekomstige waterstofvervoersnet in België. Het bedrijf moet dit net ook ontwikkelen.

Foto: Shutterstock

Diverse Belgische overheden hebben, via getrapte constructies, samen een ruim meerderheidsbelang in Fluxys. Vanuit de expertise van de groep in gastransport werd in 2023 dochterbedrijf Fluxys Hydrogen opgericht om de nodige infrastructuur te ontwikkelen voor het transport van waterstof.

De ontwikkeling en exploitatie van een Belgisch waterstofnetwerk maakt deel uit van de European Hydrogen Backbone. Fluxys Hydrogen heeft al een marktbevraging uitgevoerd en voorbereidende studies opgestart.

De uitbouw van het waterstofnetwerk zal stapsgewijs gebeuren met, nieuwbouwleidingen en herbestemming van bestaande aardgasleidingen waar mogelijk. Fluxys Hydrogen is bezig met de voorbereidingen om de eerste leidingen aan te leggen in de industriële clusters die de behoefte aan waterstof duidelijk overgebracht hebben. Het is de ambitie om tegen 2030 een vervoerscapaciteit van 30 TWh waterstof per jaar aan te bieden.

De Belgisch-Nederlandse havens vormen een belangrijke schakel in de waterstof-transitie. Meer weten? Kom naar de Belgisch-Nederlandse Havendag op 13 juni 2024 in Amsterdam.
België duidt Fluxys aan als uitbater transportnet voor waterstof | NT

België duidt Fluxys aan als uitbater transportnet voor waterstof

via dochterbedrijf Fluxys Hydrogen

De Belgische federale regering heeft Fluxys Hydrogen, een dochteronderneming van aardgastransportnetbeheerder Fluxys Belgium, aangeduid als beheerder van het toekomstige waterstofvervoersnet in België. Het bedrijf moet dit net ook ontwikkelen.

Foto: Shutterstock

Diverse Belgische overheden hebben, via getrapte constructies, samen een ruim meerderheidsbelang in Fluxys. Vanuit de expertise van de groep in gastransport werd in 2023 dochterbedrijf Fluxys Hydrogen opgericht om de nodige infrastructuur te ontwikkelen voor het transport van waterstof.

De ontwikkeling en exploitatie van een Belgisch waterstofnetwerk maakt deel uit van de European Hydrogen Backbone. Fluxys Hydrogen heeft al een marktbevraging uitgevoerd en voorbereidende studies opgestart.

De uitbouw van het waterstofnetwerk zal stapsgewijs gebeuren met, nieuwbouwleidingen en herbestemming van bestaande aardgasleidingen waar mogelijk. Fluxys Hydrogen is bezig met de voorbereidingen om de eerste leidingen aan te leggen in de industriële clusters die de behoefte aan waterstof duidelijk overgebracht hebben. Het is de ambitie om tegen 2030 een vervoerscapaciteit van 30 TWh waterstof per jaar aan te bieden.

De Belgisch-Nederlandse havens vormen een belangrijke schakel in de waterstof-transitie. Meer weten? Kom naar de Belgisch-Nederlandse Havendag op 13 juni 2024 in Amsterdam.