De meeste chauffeurs die gisteren anderhalf uur vast zaten op de wegen rond het Marconiplein in Rotterdam-West, hadden alleen kritiek op het actiemiddel dat stakende havenarbeiders hadden gekozen. Een chauffeur van Nedlloyd Road Cargo die op weg was van de Merwehaven naar de Spaansepolder en over dit ritje van drie kilometer nu twee uur zou doen, voelde zich zwaar gepakt. “Natuurlijk moeten ze van de WAO afblijven, maar hier pak je alleen maar onschuldigen mee.” Een collega van Nijkerk Transport was het daar mee eens. “Laten ze de Tweede Kamer maar omsingelen.”
De vrouw van een Britse chauffeur op een wagen van Schonen Transport had meer begrip. “Heeft de rechter stakingsacties verboden? Ja, hoe moeten mensen dan protesteren? Natuurlijk vind ik het vervelend dat ik hier vast sta, we moeten nog naar Frankrijk. Maar ik heb er alle begrip voor dat ze hier een kruispunt blokkeren, als ze niets anders mogen.”
Een Franse chauffeur, die met citroenen onderweg was van Rotterdam Fruit Pier naar Geneve en die na twee minuten rijden al vast kwam te zitten, reageerde gelaten. “Mijn collega en ik moeten morgenochtend om zes uur in Geneve aankomen. Dat wordt dus flink doorrijden. En als we te laat komen, nou ja, dat is dan jammer.”
Een fruitimporteur had minder begrip. Hij was met zijn portable telefoon van de fruitveiling naar het Marconiplein gekomen. “Ik krijg nu mijn spullen niet meer weg vandaag. Ik hoor net dat om half drie de blokkade wordt opgebroken, maar dat is voor mij al te laat. Ik laat me niet uit over de WAO. Ik kan wel begrijpen dat sommige mensen tegen de plannen in het geweer komen. Maar doe het dan niet zo. De naam van de Rotterdamse haven gaat er aan en dat levert op lange termijn grote schade op. Straks kunnen ze weer gaan staken om hun baantje veilig te stellen. Kortzichtig, zo zou ik deze acties willen noemen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement