Resultaten van enkele onderzoeken hebben aangetoond dat er in deze regio op jaarbasis 6520 ton afval door off-shore- en visserijvaartuigen, marineschepen, jachten en binnenvaart- en zeeschepen wordt geproduceerd. Wanneer dit afval naar land wordt gebracht komt het in aanmerking voor afgifte aan het landelijk inzamelcircuit. Van dit afval zal het merendeel, zo’n 4500 ton, in Den Helder worden ingenomen. Daarbij zal TC Waddenzee zich specifiek richten op inname van bilgewater.
Het bedrijf voert nog onderhandelingen met diverse ministeries over vergunningen en investeringssubsidies. Deze zijn in een vergevorderd stadium, waardoor zo goed als zeker nog voor de jaarwisseling kan worden begonnen. Hiervoor worden in Den Helder een bilgeboot, een opslagschip en een vacuumwagen gestationeerd. In een later stadium zal Harlingen eveneens de beschikking krijgen over een bilgeboot en drie opslagtanks. Verder zullen er opslagtanks worden geinstalleerd in de havens van Oudeschild, Lauwersoog, Urk en West-Terschelling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement