“De Vlaamse regering is samengesteld op proportionele basis” , zegt Maarten De Ceulaer, perschef van het Vlaamse Ministerie voor Openbare Werken en Verkeer. “Voor de toewijzing van de kabinetten wordt uitgegaan van het aantal verkozen leden in de Vlaamse Raad. Dit proportionaliteitsprincipe geldt nog tot oktober 1992. Pas dan zal worden nagegaan of de partijen het systeem willen behouden. De Ceulaer verwacht dan ook dat de huidige bevoegdheden nog tot die tijd in dezelfde handen zullen blijven.
“Ik heb echter geen glazen bol” , zegt hij. “Zelfs als de proportionaliteit wordt behouden is het nog niet zeker of de toewijzing van de departementen ongewijzigd zal blijven.” Normaliter zouden de Belgen op 19 januari 1992 naar de stembus moeten gaan. Nu de regering echter is gevallen behoren vervroegde verkiezingen echter tot de mogelijkheden. De verkiezingsuitslag zou wel wijzigingen kunnen aanbrengen in de samenstelling van de Vlaamse regering. “Als de verhouding van het aantal raadsleden per partij verandert, zullen er ongetwijfeld stemmen opgaan om een herschikking door te voeren” , zegt De Ceulaer.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement