Vooral bij de transportverpakkingen werden nogal wat milieuvriendelijke verpakkingen en hulpmiddelen geintroduceerd. Zo lanceerde Glue Fast Equipment (Carlstadt, New Jersey) een antislip-lijm voor het palletiseren. Dit produkt, Skid Lock genaamd, is op waterbasis en niet giftig. Je kunt het met een kwast of met een spray-installatie aanbrengen op de te palletiseren dozen of zakken. De lijm werkt ook bij lage temperaturen, zoals in koel- en vrieshuizen. Als je de met dit produkt vastgezette verpakkingen loodrecht optilt, kun je ze moeiteloos ontstapelen. De lijm beschadigt de verpakking niet. De fabrikant heeft Skid Lock getest volgens de normen van het American Paper Institute en daaruit bleek dat het produkt het recyclingproces niet nadelig beinvloedt. . Sporen . Key Tech (Ocean, New Jersey) toonde een vergelijkbaar produkt, Lock ’n Pop. De lijm zelf beleefde zijn introductie tijdens de laatste Packexpo, die eind vorig jaar in Chicago werd gehouden. Ook dit produkt is niet giftig, is biologisch afbreekbaar en laat geen sporen na op de verpakking. Nieuw bij Key Tech is wel een compacte, automatische spray- installatie voor montage boven conveyors. De producenten van los te storten opvulmateriaal, zoals de bekende polystyreenchips, deden hun best om aan te tonen dat hun produkt niet schadelijk is voor het milieu. De Plastic Loose-Fill Producer’s Council deelde (uiteraard op gerecycled papier gedrukte) folders uit waarin men aangaf dat zulke materialen opnieuw gebruikt en gerecycled kunnen worden. Er is een programma ontwikkeld voor het inzamelen van gebruikt opvulmateriaal. Daartoe worden ‘kunststof-bakken’ neergezet bij plaatselijke en nationale winkel(keten)s. Het verzamelde materiaal wordt vervolgens opnieuw gebruikt of gerecycled. Doel is om tegen 1995 minstens 25 procent van het polystyreen verpakkingsmateriaal te recyclen. Storopack (Cincinnati, Ohio) kwam met Renature, een biologisch afbreekbaar opvulmateriaal op basis van zetmeel. Het is gemaakt van Novon, een speciale polymeer van de Amerikaanse Warner-Lambert Corp., die is gemaakt van loof van aardappelen en mais. Daaraan zijn biologisch afbreekbare additieven toegevoegd. Roplast Industries (Oroville, California) introduceerde de Bring Back Bag voor de levensmiddelenhandel. De zak is gemaakt van LDPE en is zo sterk dat hij een aantal malen kan worden gebruikt. Zo’n 80 procent van de grondstof van dit produkt bestaat uit gerecycled materiaal. De producent heeft tevens een retoursysteem voor de zakken ontwikkeld. 3M (St. Paul, Minnesota) toonde een nieuw draagsysteem voor kartonnen dozen. Het bestaat uit een zelfklevende strip, waarmee de doos wordt afgesloten, een een bedrukte film, die het handvat vormt. Er is een machine ontwikkeld die deze sluit- annex draagstrips automatisch aanbrengt. Multiform Desiccants Inc. (Buffalo, New York) is voor de distributie van FreshPax gaan samenwerken met 3M. Deze zakjes met zuurstofabsorberend materiaal worden in de Amerikaanse voedsel-detailhandel steeds vaker gebruikt voor het verlengen van het schapleven van de produkten. United Desiccants (Louisville, Kentucky) stond op de beurs met zakjes vochtabsorberend materiaal, Container Dri. Dit produkt is verkrijgbaar is zakjes van 454 gram en is speciaal ontwikkeld voor het droog houden van de laadruimten van vrachtauto’s, containers, treinwagons en ruimen van schepen en vliegtuigen. De zakjes worden tussen de verpakkingen gelegd. GMFacuc Robotics Corp. in Auburn Hills (Michigan), een joint venture van automobielfabrikant General Motors en Fanuc, demonstreerde zijn vier- of vijf-assige multi-palletiseerrobot M-400. De machine maakt deel uit van een flexibel palletiseersysteem, dat verschillende formaten verpakkingen op vier produktdragers kan stapelen. De robot kan – afhankelijk van het aantal assen – 35 tot 50 kilo verplaatsen met een herhalingsnauwkeurigheid van plus of min 0,5 mm. Horizontale reikwijdte: 834 mm. Verticale reikwijdte: 1850 mm. Snelheid y-as: 800 mm/s. De andere assen bewegen met een snelheid van 135 tot 150 graden/s.

Door Barbara Keck

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement