PARIJS (NT) – De fusie tussen Compagnie Maritime d’Affrètement (CMA) en Compagnie Generale Maritime (CGM) is opnieuw uitgesteld. De CMA-CGM-groep zegt nu te verwachten dat de fusie niet voor medio volgend jaar zal plaatsvinden.
Oorzaak van het uitstel is de ruzie tussen de broers Johnny en Jacques Saade over de eigendomsverhoudingen in CMA die uitmondde in een aantal rechtszaken. Johnny die een aandeel van 23 procent heeft in CMA, beschuldigt zijn broer ervan hem onrechtmatig een deel van zijn belang te hebben afgenomen. De rechtzaak hierover leidde ertoe dat CGM en CMA van de rechter begin november het bevel kregen de fusie op te schorten.

Dat bevel is inmiddels door een hogere instantie herroepen. De fusie is nu toegestaan mits er garanties komen voor het geval dat minderheidsaandeelhouder Johnny het gevecht met zijn broer om de controle van de rederij wint. Dat de fusie nu alsnog vertraging oploopt, komt doordat de accountant door het maandenlange uitstel niet meer in staat bleek te zijn tijdig zijn rapport af te ronden.
Het uitstel kan er overigens toe leiden dat de verhoudingen binnen het nieuwe bedrijf wijzigen. De waarde van beide ondernemingen zal nu worden bepaald op basis van de resultaten over heel 1998 in plaats van over de eerste negen maanden van dit jaar.
Oost/west-carrier CMA verwacht dit jaar een winst te maken van honderd miljoen Franse franc (ongeveer 35 miljoen gulden) tegenover een verlies van 156 miljoen franc vorig jaar. Noord/zuid-carrier CGM denkt dit jaar in het rood te komen na een winst van 118 miljoen franc vorig jaar.