DUBLIN/KAAPSTAD (NT) – Fyffes in Dublin en Capespan in Kaapstad hebben voor de Europese markt een strategische alliantie gesloten. Fyffes verwerft een belang van vijftig procent in Capespan International Holdings, die fruit naar Europa exporteert (voor het merendeel onder de merknamen Outspan en Cape) en tien procent in Capespan Group Holdings, de moedermaatschappij in Kaapstad.
Fyffes betaalt daarvoor veertig Ierse pond, ongeveer 120 miljoen gulden. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de commissarissen van beide maatschappijen en de betrokken antikartel-autoriteiten. Fyffes is een van de grootste importeurs en distributeurs van tropisch fruit in Europa en Capespan is een van de grootste exporteurs van fruit in Zuid-Afrika.
Volgens een woordvoerder van Capespan zoeken beide maatschappijen naar diverse vormen van samenwerking, inclusief transport, opslag en distributie. Beslissingen daarover zijn nog niet genomen. Die zijn afhankelijk van onderzoek op welke terreinen beide maatschappijen de hoogste synergie kunnen bereiken.
In vervoerskringen wordt de vraag opgeworpen welke invloed de samenwerking zal hebben op de zeevaart-operaties van Fyffes. Fyffes heeft een charter met vier schepen van Star Reefers, terwijl Fyffes ook belangen heeft in het bananentransport van Geest, door een joint venture met Caribische partners.
De woordvoerder van Capespan zei geen veranderingen op korte termijn te verwachten in de opzet van Universal Reefers, die een paar jaar geleden is opgezet door Outspan en Unifruco, de beide Zuid-Afrikaanse bedrijven die onder de naar Capespan in elkaar zijn opgegaan. Universal richt zich voornamelijk op het zeevervoer van fruit van Zuid-Afrika naar Europa.

Meer lading
Volgens de Capespan-woordvoerder zal de nieuwe combinatie meer lading kunnen aantrekken voor de terminals van beide partners, in Antwerpen, Vlissingen, Bremerhaven en Sheerness.
Fyffes distribueert al jaren producten van Outspan in Europa en heeft ook logistieke contracten met Capespan voor Europa. Capespan brengt jaarlijks in Europa 65 miljoen kistjes fruit, appels, peren, citrusfruit en zacht fruit, op de markt. Capespan heeft in Europa driehonderd mensen in dienst voor de marketing en distributie van zijn producten.