SHANGHAI (NT) – De Europese luchtvaartmaatschappijen versterken hun operatie in China als gevolg van de economische crisis in Azië. China is het enige land in de regio met een forse economische groei. Omdat de Aziatische en Australische luchtvaartmaatschappijen veel vluchten hebben geschrapt, hebben de luchthavens van Shanghai en Peking wat meer lucht om slots aan Europese luchtvaartmaatschappijen te geven.
Vorige week kregen Virgin Atlantic en de KLM te horen dat zij op Shanghai mogen gaan vliegen. Nu gaan ook de Lufthansa en Air France hun diensten op Shanghai uitbouwen. Lufthansa verplaatst het Hongkongse hoofdkwartier naar Shanghai. Samen met Air China voegt Lufthansa daar tweemaal per week een vrachtvlucht aan toe. De maatschappij wil een tweede vrachtvliegtuig op China inzetten, waarschijnlijk ook naar Shanghai. Air France heeft een B747F-vrachtvlucht en drie passagiersvluchten met de A340 per week op Shanghai. De Franse maatschappij wil een extra vrachtvlucht in de week. Air France heeft het regionale hoofdkwartier van Hongkong naar Peking verplaatst.
De concurrentie op de Chinese luchtvrachtmarkt is scherper nu de Chinese luchtvaartmaatschappijen ook meer vluchten op Europa beginnen.