ROTTERDAM (NT) – Norasia Netherlands is sinds 1 januari agent voor de Zwitserse rederij Norasia in Nederland. Op 20 december besloten Norasia en ASCA 92 per 31 december 1998 uit elkaar te gaan. Norasia Netherlands is een rechtstreekse activiteit van het Duitse Neptumar Schiffart in Hamburg. Eerder werd al bekend dat Neptumar België agent werd voor de diensten van Norasia in België. In Rotterdam komt nog een kantoor van Neptumar. Op het moment zijn de vier personeelsleden van voormalig agent Dammers die zich bezighielden met Norasia, gehuisvest bij Tjonger Service in Rotterdam. In België is Neptumar ook agent voor Blue Star en Montemar. A. Hoek van Norasia Netherlands durft zich nog niet al te stellig uit te spreken over de komst van ook deze twee rederijen naar Neptumar. ,,Het zou logisch gezien kunnen, maar de praktijk speelt natuurlijk ook een rol. Laten we eerst eens kijken hoe dit verloopt’’, aldus Hoek.
Norasia kondigt aan dat er nog meer veranderingen qua afvaarten en organisatie te verwachten zijn. ,,Het schip dat bijna klaar is, zal aan de vloot worden toegevoegd waardoor de frequentie omhoog kan en daarnaast staan er nog twee schepen op stapel’’, weet Hoek. Hoek vindt het ’sneu’ dat Dammers de agentuur kwijt is ’maar het is schieten of geschoten worden.’ B. de Lange van Dammers blijkt echter niet al te rouwig om het vertrek van Norasia. ,,Op het moment dat werd aangekondigd dat ACSA en Norasia uit elkaar gingen, was het voor ons einde oefening. Er is nog wel naar een aantal andere scenario’s gekeken, maar als agent moet je ook naar budgettaire zaken kijken. Het is natuurlijk nooit prettig maar gezien de huidige marktomstandigheden en vooruitzichten en de voorwaarden die ACSA stelde, zijn we niet zo rouwig.’’

De ’Norasia Samantha’, het eerste in een serie van tien nieuwbouwschepen van Norasia waarvan ongeveer de helft inmiddels in de vaart is.