AMSTERDAM (ANP) – Angst van beleggers om de weg naar boven te missen, speelde gisteren op de eerst echte eurodag een belangrijke rol in de stijging van de AEX index. Omdat al snel bleek dat alle computersystemen de handel in euro’s ook in praktijk goed aankonden, doken de kopers aan alle kanten op.
De beursbarometer steeg daardoor de eerste handelsdag van het nieuwe jaar met 21,28 punten naar 559,64 punten, een stijging van bijna vier procent. Omgerekend naar de oude gulden-index doorbrak Amsterdam de 1200-grens met gemak en zou op ruim 1231 punten zijn uitgekomen.
Grote stijgers waren KPN met een plus van 5,6 naar 48,25 euro. Aegon pakte 3,5 euro en steeg naar 108,15. ING pakte 3,7 en ging naar 55,65 euro.
De euro, de nieuwe munteenheid van elf landen van de Europese Unie, is gisteren op de internationale wisselmarkten van start gegaan met een duidelijke koersstijging tegenover de dollar en andere belangrijke valuta’s. Dat zorgde voor flinke winsten op de effectenbeurzen in het eurogebied.
De euro eindigde de valutahandel in Europa op 1,1805 dollar. Dat betekende een winst van ongeveer 1,2 procent ten opzichte van de officiële koers van 1,16675 dollar die op oudejaarsdag werd vastgesteld.
De handel in euro’s begon gisteren in Sydney. Daar ging de euro op 1,1747 dollar uit de startblokken. Vervolgens opende de koers in Tokio op 1,1750 dollar, waarna een stijging optrad tot rond de 1,1875 dollar. Tijdens de handel in Europa zakte de koers terug.
Ook het pond sterling en de Zwitserse frank verloren terrein aan de euro. Omgerekend in guldens daalde de dollarkoers gisteren in Europa van 1,8880 gulden tot 1,8665 gulden, terwijl de notering van het pond sterling omlaag ging van 3,1235 gulden tot 3,1000 gulden.
In Tokio gingen er geruchten dat de Europese Centrale Bank (ECB) dollars kocht met euro’s om een al te sterke koersstijging te voorkomen. De president van de centrale bank van Frankrijk, Jean-Claude Trichet, zei daar niet op te willen reageren. De effectenbeurzen in de euro-landen gaven gisteren voor het eerst aandelenkoersen in euro’s. Ook daar bleken de systemen goed te werken.
Op de beurs in Amsterdam zorgde het gunstige verloop van de introductie van de euro voor behoorlijke kooplust. De AEX-index steeg daardoor met 3,8 procent. Nog veel groter waren de winsten in Parijs (5,2 procent), Frankfurt (5,7 procent), Milaan (5,9 procent) en Madrid (6,2 procent). Het koersgemiddelde in Brussel won 3,7 procent.
De beurs in Londen viel zwaar uit de toon. De Financial Times-index van 100 aandelen sloot met een klein verlies van 3,2 punten op 5879,4.